Eerste Hulp Bij Misbaksels

Ingezakte cake, geschifte botercrème, te droog biscuit of verbrande koekjes. Zelfs de beste bakkermakkers toveren weleens een volmaakt misbaksel uit de oven, laten de botercrème weleens schiften of hebben een cake die inzakt. Hoe voorkom je dat? Met deze tips en trucs!

Botercrème geschift
Je mixer doet z’n werk, je crème ziet er mooi uit. Lekker luchtig, niet te vet. Maar dan gaat het toch mis. Opeens zie je allemaal kleine korreltjes, de boel is geschift! Hoe kon dat nou gebeuren? Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Het is dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften.

Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig! Je kunt hem heel goed redden. Pak een föhn en blaas daarmee tegen de buitenkant van de kom, zodat je ingrediënten langzaam dezelfde temperatuur krijgen. Je zult zien dat de korreltjes vanzelf verdwijnen. Dit werkt trouwens ook bij een geschift cakebeslag.

Cake zakt in na het bakken
De kookwekker gaat en ja hoor! Je hebt weer een hartstikke mooie, goudbruine cake uit de oven getoverd. Je laat hem afkoelen en voor je het weet zakt hij als een pudding in elkaar. Hoe kan dat nou? Meestal komt het, omdat je beslag te luchtig is. Hoe zit dat precies?

Als je een beslag luchtig klopt, klop je lucht in je beslag. De naam zegt het al. Warme lucht neemt meer ruimte in dan koude lucht. Het is dus niet gek dat je cake een beetje inzakt als je hem uit de oven haalt. Als je baksel té luchtig is, wordt hij minder stevig waardoor hij de strijd met de zwaartekracht verliest. Resultaat: een volledig ingestorte cake. Oplossing? Klop je beslag niet langer dan nodig. Als alles goed gemixt is ben je klaar. 

Cake is te droog
In elk cakerecept voeg je vocht toe. Melk, eieren, boter of olie bijvoorbeeld. In de oven verdampt het vocht in je cakerecept. Bij een perfecte cake, haal je hem dus uit de oven als er nog precies genoeg vocht in je cake zit. Hoe langer je cake in de oven staat, hoe meer vocht er kan verdampen. En hoe heter de oven staat, hoe sneller het gaat. Een droge cake ligt dus vaak aan de temperatuur en oventijd. Echt iedere oven is uniek, dus leer jouw oven goed kennen. Speel met de tijd en temperatuur en onthoud: meten is weten! Een oventhermometer kan een goede bakhulp voor je zijn.

Vulling zakt naar de bodem
Weleens rozijntjes, stukjes noot of  chocolade door je cakebeslag gedaan die na het bakken naar de bodem waren gezakt? Het overkomt de beste. Gelukkig kun je dit heel makkelijk voorkomen. Doe je vulling in een kommetje, strooi er wat bloem overheen, roer door zodat de stukjes volledig zijn bedekt en voeg de vulling toe aan je beslag. De bloem zorgt voor een soort griplaagje. Resultaat: een cake met mooi verdeelde vulling!

Slagroom opkloppen lukt niet
Iedereen heeft weleens een bekertje slagroom opgeklopt. Kan weinig aan mislukken, zou je denken. Mis! Zelfs de beste bakkers kunnen hier weleens moeite mee hebben. Bij een goede, stevige slagroom zijn een aantal dingen belangrijk: Houd de slagroom goed koud, kies een slagroom met een hoog vetpercentage en klop het rustig op. We willen vaak de mixer volgas aanslingeren en de boel zo snel mogelijk opkloppen, maar dat is niet de beste methode. Begin rustig en schakel langzaam de mixer steeds hoger. Tot slot, voor echt goede stevige slagroom, is een zakje slagroomversteviger je beste vriend.

Van misbaksel naar meesterbakker
Wat in alle gevallen geldt: bakken is een kwestie van proberen. Elke oven is uniek, elk ei is anders en elke koe geeft andere melk. Daarom kan elke cake weer anders uit de oven komen. Zelfs de regen, warmte of juist kou buiten kunnen invloed hebben op je baksel. Het is eigenlijk een soort scheikunde en dat maakt het wat ons betreft juist zo leuk! Blijf lekker experimenteren en uitproberen. Voor je het weet veranderen jouw misbaksels in meesterbaksels. Veel bakplezier!