Voor ouders

De website zapp.nl is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar en sluit aan bij de televisiezender Zapp. Zapp zendt dagelijks kinderprogramma’s zoals Brugklas, SpangaS, Het Klokhuis en NOS Jeugdjournaal uit.

Naast Zapp is er voor de jongere kinderen van twee tot zes jaar Zappelin. Zappelin vind je op www.zappelin.nl.

Op NPO Start Plus vind je het tv-aanbod van de Nederlandse Publieke Omroep in hoge kwaliteit en zonder reclame. De programma’s van Zapp zijn te vinden onder ‘Jeugd’. NPO Start is onderdeel van NLziet.

Niet alleen via de televisie is Zapp te bekijken, via www.zapp.nl/tv-kijken kan er live naar Zapp worden gekeken. Wanneer er geen Zapp-programma op televisie te zien is, zal op deze livestream de programmering van het themakanaal Zapp extra worden uitgezonden. Hierdoor kunnen kinderen altijd en overal naar Zapp kijken.

Zapp.nl heeft het doel kinderen op een leuke manier bezig te laten zijn met de tv-programma’s die via de zender Zapp worden uitgezonden. Kinderen vinden er acties, games, nieuws, informatie en filmpjes van de Zapp-programma's.

Zapp.nl wordt bijgehouden door een webredactie die valt onder de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Deze redactie is bereikbaar via het contactformulier.

Op de website wordt rekening gehouden met online veiligheid van jouw kinderen. We gaan daarbij uit van de criteria aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid zoals deze zijn opgesteld door de jury van de Gouden @penstaart.

De belangrijkste punten om de online veiligheid op deze site te waarborgen:

* Reclame en commercie: commerciële boodschappen zijn voor zover aanwezig, als zodanig herkenbaar. Kinderen worden niet verleid geld uit te geven via deze website.
* Registratie: Persoonlijke gegevens van kinderen worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Je kunt daar meer over lezen bij de gebruiksvoorwaarden.
* Statistische gegevens (verwerking bezoekersgegevens): Jij en je kind vinden hier informatie over op de pagina privacy.
* Auteursrecht: In de regels voor kinderen staat duidelijk waar auteursrechten aan de orde zijn en hoe de kinderen daarmee om moeten gaan.

Altijd anoniem, niet herleidbaar en zonder opgebouwde persoonlijke profielen: dat is waar de NPO Zapp-appgebruikers op kunnen vertrouwen. Kinderen kunnen de app gebruiken zonder een persoonlijk profiel aan te maken. Ze kiezen wat ze willen kijken zonder daarbij in een bubbel te belanden. Op basis van hun kijkgeschiedenis en persoonlijke favorieten krijgen ze aanbevelingen voor zowel programma’s die ze leuk vinden als programma’s waar ze nog niet eerder mee in aanraking zijn gekomen. Zo verrijken en verdiepen we. Dat kan door lokaal verkregen informatie te gebruiken en zo programma’s aan elkaar te koppelen. Informatie die verkregen is op basis van clicks, maar die niet te herleiden is naar een individuele gebruiker of gebruikt wordt om een persoonlijk profiel op te bouwen. Zodra een kind of ouder de app verwijdert is de informatie verdwenen. NPO Zapp serveert persoonlijke favorieten, geeft redactionele aanbevelingen en door een automatisch ingeladen stream verschijnen de nieuwste programma’s in de app. Op termijn maken we het mogelijk om de NPO Zapp-app te personaliseren en om nog betere aanbevelingen te doen. Ook die aanbevelingen zijn op basis van lokale informatie en logica van de app. Op die manier biedt NPO Zapp altijd een veilige online omgeving waar geen data verzameld wordt ten behoeve van algoritmes.


Schooltv.nl bevat talloze afleveringen van bekende jeugdprogramma’s van de publieke omroep, zoals Het Klokhuis, Dokter Corrie, De Buitendienst en Huisje Boompje Beestje. Daarnaast zijn er nog duizenden korte clipjes te vinden die helpen bij het maken van werkstukken, spreekbeurten of huiswerk. Alle video’s op Schooltv.nl zijn gemakkelijk op trefwoord en op verschillende leeftijdsgroepen binnen 0 tot 18 jaar te vinden. Met het Schooltv-keurmerk weet iedereen dat het beeldmateriaal verantwoord is, zowel voor thuis als onder schooltijd.

Ook voor jouw kinderen is belangrijke informatie betreffende online veiligheid beschikbaar. Bespreek de punten samen. Zo word je samen 'mediawijzer' en kan je kind daar ook op letten bij bezoek aan andere websites.