
Blub... Mijn eerste huisdier
Blub was de allereerste vis van Julian. Speciaal voor dierendag maakt hij een dierentaart van Blub in zijn kom. Met de - volgens Julian - allerlekkerste botercrème ooit. Hij wordt gemaakt met echte Italiaanse meringue. Hogere-school-bakken, noemt Janny dat.
Ingrediënten
Cakebeslag
225 gram boter (op kamertemperatuur)
225 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
1 vanillestokje
Mespuntje zout
225 gram bloem
20 gram bakpoeder
Vulling
250 milliliter slagroom
100 gram frambozen
Sap van 1 citroen
30 gram fijne kristalsuiker
Botercrème
Deel 1
20 milliliter water
40 gram fijne kristalsuiker
35 gram eiwit
15 gram kristalsuiker
Deel 2
3 eierdooiers
140 gram fijne kristalsuiker
50 milliliter water
180 gram boter (op kamertemperatuur)
Decoratie
Fondant
300 gram Wit
350 gram hel Blauw
150 Grasgroen
50 gram paars
50 gram rood
10 gram geel
5 gram zwart
Poedersuiker
Water
Bakgereedschap
Vorm vis (zelf)
Staande mixer
2 springvormen van ø 20 centimeter
Taartsnijder
Citroenrasp
Suikerthermometer
Spatel
Deegroller
Schub-sjabloon (zelf maken van papier)
Recept
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Draai de temperatuur daarna terug naar 180 graden.
Bekleed 2 springvormen van ø 20 centimeter met bakpapier.
Maak een sjabloon om de schubben mee uit fondant te snijden.
Cakebeslag
Klop de boter en suiker luchtig.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg toe aan het beslag.
Voeg ook alle droge ingrediënten toe en mix niet te lang door tot het beslag een geheel is.
Verdeel het beslag over de 2 springvormen.
Bak de cakes in 25 minuten gaar op 180 graden.
Vulling
Mix de slagroom met een scheutje citroensap en de suiker stijf.
Botercrème
Deel 1
Verwarm de suiker met het water tot 118 graden.
Doe de eiwitten in de kom van de mixer en klop ze op hoge stand tot er stijve toppen ontstaan.
Zet de mixer lager.
Giet de warme suikersiroop voorzichtig in een dunne straal bij het eiwit terwijl je langzaam door blijft kloppen.
Zet de mixer hoger en klop door tot het mengsel op kamertemperatuur is. Dit kan wel 10 minuten duren.
Deel 2
Klop de eidooiers op hoge snelheid op.
Verwarm de suiker met het water tot 118 graden.
Zet de mixer lager.
Giet de warme suikersiroop voorzichtig in een dunne straal bij het eigeel terwijl je langzaam door blijft kloppen.
Blijf doorkloppen tot het geheel wit wordt en langzaam van de mixer afdruipt.
Klop de boter romig en glad.
Voeg het eidooier-mengsel toe en klop luchtig.
Voeg tot slot Deel 1 toe en mix rustig tot een geheel.
Opbouw
Pak de eerste cake en besmeer met de slagroom.
Verdeel hier de verse frambozen over.
Leg de tweede cake er voorzichtig bovenop.
Smeer de taart rondom af met botercrème.
Decoreren
Rol de blauwe fondant rond uit, zodat je er de hele taart mee kunt bedekken.
Bekleed de taart voorzichtig met de blauwe fondant. Werk van boven naar beneden en veeg alle plooien rustig uit de fondant.
Maak zeewier van de groene fondant.
Maak kiezelstenen van 150 gram van de witte fondant.
Rol de paarse, 50 gram witte en rode fondant uit. Maak er schubben van met behulp van je schub-sjabloon.
Maak van de overige witte fondant strepen.
Maak van de gele fondant een mondje.
Maak van de zwarte fondant strepen voor op de vinnen.
Maak een glazuurpapje van de poedersuiker met 1 of 2 eetlepels water.
Gebruik het glazuur om je decoraties op de vis vast te plakken.
Bakgereedschap
Staande mixer
2 springvormen van ø 20 centimeter
Taartsnijder
Suikerthermometer
Spatel
Deegroller
Schub-sjabloon en vis-sjabloon (zelf maken van papier)