Zwanenmeer

Een recept van Sophie

Sophie maakt een elegante zwaan als spektakelstuk. De cake maakt ze van worteltaart en daarbij komt een frisse vulling van roomkaas en citroen. De taart wordt afgewerkt met botercrème. En voor de veren gebruikt ze een bijzondere techniek. Van witte candymelts maakt ze mooie veren die ze aan de zijkant van de taart plakt. Dat zorgt voor een spectaculair effect!

Ingrediënten

Worteltaart
6 eieren
250 gram suiker
Rasp van 1 citroen
250 gram amandelen
50 gram walnoten
250 gram wortelen
80 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout

Vulling
300 gram roomkaas
30 gram poedersuiker
50 gram slagroom
Rasp en sap van een halve citroen

Swiss Meringue botercrème
2 eiwitten
100 gram fijne kristalsuiker
250 gram boter
40 gram poedersuiker

Decoratie
200 gram witte candy melts
250 gram witte fondant
Tylose poeder (voor fondant)
Goud poeder
Rejuvenator spirit of citroensap om verf mee te maken 
Zwarte eetbare stift

Bakgereedschap
Bakplaat
Deegroller
Staande mixer met toebehoren
Garde
Paletmes
Dunne spatel
Penselen
Satéprikkers
Cocktailprikkers
2 springvormen van ø 18 centimeter

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet de springvormen in en bekleed ze met bakpapier.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Biscuit
Split de eieren.
Rasp de schil van de citroen.
Rasp de wortelen fijn.
Maal de amandelen fijn.
Mix het eigeel met de suiker, citroenrasp, gemalen amandelen, bloem, bakpoeder en geraspte wortel.
Klop het eiwit met het snufje zout tot stijve pieken.
Spatel het eiwit voorzichtig in delen door het eigeel mengsel.
Hak de walnoten in kleine stukjes en spatel ze ook door het beslag.
Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak ze in 25-30 minuten gaar.
Test met een prikker, zodra hij er droog uitkomt is de cake klaar.
Laat de cakes afkoelen op een rooster. 

Vulling
Meng de roomkaas met de poedersuiker.
Voeg de rasp van de citroen en een beetje sap toe.
Voeg de slagroom toe en klop het beslag 2-3 minuten goed door.
Laat de vulling opstijven in de koelkast. 

Swiss Meringue botercrème
Klop het eiwit met de suiker au bain-marie tot de suiker volledig is opgelost.
Haal de kom van de au bain-marie en klop het mengsel verder op tot een meringue.
Klop de boter met de poedersuiker luchtig tot de boter een witte kleur krijgt. Dat kan wel 10 minuten duren.
Voeg de meringue in delen aan de boter toe en klop door tot een mooie botercreme. 

Decoratie

Zwanenhoofd
Meng de witte fondant met 1 theelepel tylose poeder en kneed goed door.
Maak van de witte fondant een zwanenhoofd en een kroon.
Maak een gouden verfje van de goudpoeder en de Rejuvenator Spirit of het citroensap.
Verf de snavel en de kroon goud.
Gebruik 2-3 saté prikkers, maak ze nat en schuif ze in de hoofd van de zwaan om ze straks op de taart te kunnen zetten.
Gebruik 2 cocktailprikkers, maak ze nat en prik ze voorzichtig in de kroon en zet deze op de zwanenhoofd.
Laat de zwanenhoofd goed uitdrogen.
Kleur oogjes op het zwanenhoofd met de zwarte pen.

Zwanenveertjes
Verwarm de witte Candy Melts au bain-marie.
Maak met hulp van een theelepel kleine hoopjes van de gesmolten witte candy melts op de met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze uit tot veertjes met behulp van een klein paletmes.
Laat ze drogen en haal ze voorzichtig los met een dunne spatel. 

Opbouw
Zet de eerste cake neer en bestrijk deze met een mooie laag vulling.
Zet de tweede cake er bovenop.
Smeer de taart rondom af met Swiss Meringue botercrème.
Steek het zwanenhoofd op de taart.
Versier de taart met veertjes.
Tadaa! Klaar is je zwanentaart.