Een streepje hier, een streepje daar

Een recept van Mees

Mees maakt een echte Tijgertaart. Die ziet er niet alleen van buiten, maar ook van binnen super spectaculair uit. Daarvoor gebruikt hij een bijzondere techniek, waarbij hij 3 kleuren beslag in cirkels in de bakvorm doet. Als je de taart na het bakken dan doorsnijdt, heeft hij een super tof tijgerprintje. Zoals je zou verwachten bij een oranje cake, heeft hij de smaak van sinaasappel. En daarbij doet Mees een witte chocolade botercrème.

Ingrediënten

Biscuit
10 eieren
300 gram suiker
150 gram bloem
5 gram bakpoeder
Rasp van 1 sinaasappel
Oranje kleurstof
Zwarte kleurstof

Botercrème
1 vanillestokje
500 milliliter volle melk
2 eidooiers
45 gram maïzena
100 gram suiker
170 gram witte chocolade
275 gram roomboter
75 gram poedersuiker
Oranje kleurstof
Zwarte kleurstof
Gele kleurstof

Decoratie
20 gram roze fondant
20 gram witte fondant
20 gram oranje fondant
10 gram gele fondant
10 gram zwarte fondant


Bakgereedschap
Rasp
Staande mixer
2 springvormen van ø 20 centimeter
Garde
Zeef
Spatel
Spuitzak
Vershoudfolie
Paletmes
Penseel +/- 5mm
Sjablonen voor de tijgerkop

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed 2 taartvormen van ø 20 centimeter met bakpapier en vet ze in. 

Biscuit
Klop de eieren, suiker en sinaasappelrasp au bain-marie luchtig op tot 37 graden (handwarm).
Haal de kom van de au bain-marie en klop het beslag verder luchtig tot het op kamertemperatuur is.
Zeef de bloem en het bakpoeder en spatel deze rustig door het beslag.
Schep de helft van het beslag uit de kom en kleur dit oranje.
Verdeel het overgebleven beslag in tweeën. Kleur de ene helft zwart en de andere helft wit.
Schep 2 soeplepels oranje beslag in het midden van beide taartvormen. Schep daarop in het midden 1 schep zwart beslag en daar weer 1 schep wit op. Herhaal tot al je beslag op is. Je krijgt een gestreept patroon.
Bak de biscuits in ongeveer 25 minuten gaar. 

Botercrème
Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit.
Breng het merg samen met 450 milliliter melk aan de kook.
Klop de eidooiers met de suiker tot een egale massa.
Voeg hier de maïzena en de overige melk aan toe en klop tot een geheel.
Schenk een beetje kokende melk bij het ei-papje en roer goed door.
Schenk daarna alles terug in het pannetje bij de warme melk en breng het geheel weer rustig aan de kook.
Blijf ondertussen goed doorroeren met een garde, je merkt dat het mengsel vanzelf begint te binden. Kook door tot het een dikke vla wordt. Je hebt nu banketbakkersroom gemaakt.
Giet uit in een schaaltje.
Snijd de witte chocolade in kleine stukjes en voeg deze toe aan de warme banketbakkersroom. Blijf roeren tot de chocolade volledig is opgenomen.
Dek het af met een stukje folie direct op de room (zodat er geen velletje op komt) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Mix de poedersuiker en roomboter tot een zalvig geheel zonder klontjes.
Mix de afgekoelde banketbakkersroom er in tenminste 4 keer doorheen.
Kleur nu een deel van de botercrème wit, een deel zwart en een deel geel.
Kleur de resterende crème oranje.
Doe de witte, zwarte en gele crème in een kleine spuitzak. Doe de oranje in een grote spuitzak.
Koel de crème in de spuitzakken in de koeling. 

Decoratie
Maak alle onderdelen van het gezicht van de tijger met gekleurd fondant. 

Opbouw
Snijd van beide cakes de bovenkant recht.
Zet 1 cake op de bodem en spuit daar een mooie laag oranje creme op.
Plaats de andere cake hier bovenop.
Smeer de taart rondom af met oranje creme.
Maak met gele crème een streep over de lengte van de hele taart en strijk deze uit.
Maak daar weer een dunne uitgestreken witte streep in.
Koel de taart terug zodat de crème harder is dan de zwarte crème.
Breng vanuit het midden van de middelste streep een aantal zwarte tijgerstrepen, smeer deze uit met een penseel.
Maak met de gekleurde fondant en de sjablonen het gezicht van de tijger op de zijkant.