Siemon de Jong stopt met de presentatie van Taarten van Abel

Siemon de Jong (1962) stopt na twintig jaar als bakker Abel in het VPRO Jeugd-programma Taarten van Abel. In een speciale aflevering blikt Siemon terug op de afgelopen twintig jaar en komen er oude bekenden aan het woord. Twintig seizoenen lang werd hij steevast door een kind uitgenodigd om een taart te maken voor een heel speciaal iemand.

In deze Taarten van Abel special komen zeven bijzondere kinderen, inmiddels tieners en volwassenen, terug die in de afgelopen twintig jaar met Siemon een taart voor iemand maakten. Ze blikken terug op de afleveringen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Siemon de Jong: 'Het was mij een eer om de rol van Abel twintig jaar lang te spelen. Ik heb besloten om te stoppen, ik wil mijzelf niet herhalen en ook de magie van het programma niet verliezen. Ik heb veel bijzondere ontmoetingen gehad en mooie gesprekken mogen voeren. Nu heb ik zin om nieuwe dingen te doen.'

Juliette van Paridon (eindredacteur VPRO Jeugd): 'Toen Taarten van Abel startte, werkte ik nog niet bij VPRO Jeugd. Daarom mag ik zeggen dat Taarten van Abel één van de beste praatprogramma’s is van de Nederlandse televisie. Siemon heeft daar een belangrijk aandeel in. Hij zet zichzelf niet op de voorgrond en stelt eenvoudige, concrete vragen. Zo ontstaan de mooiste gesprekken waar menig interviewer een voorbeeld aan kan nemen. In zijn rol als bakker Abel is Siemon uitgegroeid tot een fenomeen van de Nederlandse kindertelevisie.'

Over Siemon de Jong
Siemon de Jong (1962) is sinds 2003 bakker Abel in het programma Taarten van Abel. In 2013 werd Siemon de Jong toegevoegd aan de Wall of Fame bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Over Taarten van Abel
Gepest worden, je moeder uitschelden, je vader in de gevangenis bezoeken, verliefd zijn, eenzaam zijn, of anders zijn. Twintig jaar lang besprak Siemon de Jong met een kind het leven tijdens het versieren van een reusachtige taart. Taarten van Abel werd voor het eerst uitgezonden op 5 januari 2003. Taarten van Abel is een coproductie van producent Kleine Storm en de VPRO en is bekroond met de Zilveren Nipkow Schijf (2012), de Gouden Stuiver (2011), de Cinekid Publieksprijs (2008) en de Kinderkast(2004). Ook werd het programma genomineerd voor een Gouden Roos.

Over VPRO Jeugd
VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

Taarten van Abel special: zondag 2 april, 19.20, VPRO, NPO Zapp

vpro.nl/taartenvanabel

vpro.nl/anderekoek

#anderekoek