Openhartige gesprekken in Taarten van Abel

vanaf zondag 2 januari, 9.40 uur, VPRO, NPO Zapp

Kinderen met mooie, bijzondere en aangrijpende verhalen, heerlijke taarten en blij verraste ontvangers zijn allemaal ingrediënten voor een nieuw seizoen Taarten van Abel. In de succesvolle VPRO jeugdserie bezoekt banketbakker Siemon de Jong, alias bakker Abelwekelijks een kind dat iets goed te maken heeft, of waardering uit wil spreken doormiddel van een taart. Tijdens het maken van de taart voeren ze persoonlijke en openhartige gesprekken.

Aflevering 1 - Rossa:

Rossa (12) wil graag een taart maken met een regenboog erop voor haar beste vriendinnen, een tweeling. Ze woont met haar twee moeders, zusje en een hond in een klein dorpje in Groningen. Haar moeders en vader zijn alle drie doof, hierdoor heeft Rossa een soort ‘identiteitscrisis’ zegt ze zelf, want ze zou liever in de ‘dovenwereld’ leven. Rossa is een tijdje geleden uit de kast gekomen. 

 

Aflevering 2 - Ananya:

Ananya (9) wil haar vader opvrolijken met een taart. In de zomer van 2021 is haar moeder, toen ze op familiebezoek waren in India, plotseling overleden aan een hartaanval. Ook mist haar vader haar broertje heel erg, die is na het overlijden van haar moeder bij een tante in India gebleven. Een grote steun is de buurvrouw, bij haar maakt Ananya stiekem de taart voor haar vader.

 

Aflevering 3 - Dejany:

Dejany (12) wil een taart maken voor zijn oude juf Mireille, om haar te bedanken voor al haar lieve steun. Hij is vroeger gepest omdat hij af en toe make-up droeg en op hakken liep. Zijn hobby’s zijn tekenen, dansen en make-up op doen met heel veel glitters. Dejany heeft het moeilijk gehad en wil een voorbeeld zijn voor andere kinderen.

 

Aflevering 4 - Catalyna:

Catalyna (9) woont bij haar opa en oma in Groningen. Ze wil heel graag een taart maken voor haar moeder omdat zij autisme heeft en soms tijd voor zichzelf nodig heeft. In het weekend komt haar moeder vaak langs en doen ze iets leuks. Haar opa en oma hebben vier kinderen, de twee jongste dochters waren tienermoeders. Alle kinderen en kleinkinderen hebben een tijdje bij opa en oma gewoond. De moeder van Catalyna woont nu ergens anders, en ook haar nichtje en tante zijn uit huis gegaan. Als troost dat haar nichtje nu ergens anders woont heeft Catalyna een grote herdershond gekregen.

 

Aflevering 5 - Ãnande:

Ãnande (11) wil graag een taart maken voor zijn lieve moeder Jantine omdat ze zijn ‘mapa’ (mama en papa tegelijk) is. Hij wil haar verrassen, en ook troosten. Ze was het afgelopen jaar heel erg verdrietig omdat er heel veel mensen doodgingen, en ook omdat ze geen werk meer had.

 

Aflevering 6 - Melina:

Melina (9) woont met haar familie op een woonwagenkamp. Ze wil een taart maken voor haar oma, die in een ‘gewoon’ huis woont. Haar oma heeft ontzettend veel meegemaakt en is dol op taart. De familie is Sinti en noemt zichzelf reizigers. Oma, eigenlijk haar overgrootmoeder,  is een ‘burger’. Melina heeft een hekel aan school, zit op voetbal en is beste vriendinnen met haar nichtje.

 

Aflevering 7 - Jahmairo:

Jahmairo (11) wil dolgraag een taart maken voor zijn lieve pleegvader die altijd thuis is en zo goed voor hem en zijn drie broers zorgt. Zijn pleegvader werkt niet en doet alles, zoals opruimen en stofzuigen bijvoorbeeld. Hij regelt ook altijd alles, bijvoorbeeld leuke uitjes of een coronatest. Ook kookt hij elke dag. Dus tijd voor taart!

 

Over Taarten van Abel

Bakker Abel (Siemon de Jong) werkt tijdens een openhartig gesprek met een kind samen aan een wel heel persoonlijke taart voor een speciaal persoon. Taboes worden niet geschuwd, en lekker snoepen ook niet! Taarten van Abel werd voor het eerst uitgezonden op 5 januari 2003. Taarten van Abel is een coproductie van producent Kleine Storm en de VPRO en is bekroond met onder meer de Zilveren Nipkow Schijf (2012), de Gouden Stuiver (2011) en de Cinekid Publieksprijs (2008). 

 

Over VPRO Jeugd

VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

Taarten van Abel: vanaf 2 januari, elke zondag, 9.40, VPRO, NPO Zapp
zapp.nl/taartenvanabel