De Inca chocoladetoren van Merlin

Heb je onlangs een mooie reis gemaakt naar de pyramides van Egypte, heb je een spannende zoektocht gedaan in een oude legerbunker in Drenthe?

Heb je onlangs een mooie reis gemaakt naar de pyramides van Egypte, heb je een spannende zoektocht gedaan in een oude legerbunker in Drenthe of logeerde je op vakantie in een ouderwets kasteel? Maak die mooie, gekke of spannende bouwsels gewoon na met hulp van allerlei chocolade- of mueslirepen!

Benodigdheden:
dienblad
lepels
magnetron
en plastic bakje of
steelpannetje op fornuis
bloemen/ takjes uit de tuin
schaar

Ingredienten:
4 Pure chocoladetabletten
4 verschillende grootverpakkingen chocoladebars
4 verschillende grootverpakkingen mueslirepen
muffins
gekleurde snoepjes
aardbei- of dropveters
groene zure matten
lange vingers
chocoladecupjes
cocosbrood of eetbaar papier

Chocoladebouwsel
Bedek het dienblad met plakjes cocosbrood of eetbaar papier als leuke gekleurde bodem. Pak alle chocoladebars en mueslirepen uit hun verpakking en sorteer ze een beetje op grootte en dikte. Hak de pure chocoladetabletten in kleine stukjes en doe telkens een beetje haksel in een plastic kommetje.

Zet het kommetje in de magnetron en laat zo de chocolade heel langzaam smelten. Wel goed roeren tussendoor en laat de chocolade niet te heet worden! Als je geen magnetron in de buurt hebt, kun je ook een steelpannetje met een laagje heet water gebruiken. Zet daar een kommetje met het haksel in en smelt al roerend de chocolade tot een mooi glad goedje.

Als je duidelijk voor ogen hebt wat je wil gaan bouwen, pak dan als eerste de grote, dikke repen en leg die als eerste laag bakstenen op het beplakte dienblad om de afmetingen te zien. Je hoeft niet de hele bodem te bedekken; alleen de buitenste rij van de muur leg je neer.

Zodra je tevreden bent met de afmetingen, plak je met een klein kloddertje gesmolten chocolade de ‘bakstenen' op het dienblad. De volgende laag repen plak je niet precies op dezelfde plek vast met een klodder gesmolten chocolade, maar verschuif je een klein beetje zodat het bouwsel stevig is.

Begin bijvoorbeeld met een halve reep; zo komt het volgende stuk weer op een andere plek. Als de muren hoog genoeg zijn geworden, plak je de repen niet meer recht op elkaar, maar telkens iets naar het midden toe geleund; zo krijg je een schuin dak! Als je gebouw niet recht omhoog staat, maar schuin als een pyramide, leg je elke volgende laag vanaf het begin iets meer naar het midden toe leunend. Plak ze maar goed vast en ondersteun ze even tijdens de opbouw met je hand. Het helpt ook wel als je bovenin wat lichtere of smallere repen gebruikt dan onderin je creatie.

Valt zo'n schuine laag snel eraf dan kan je misschien iets minder naar het midden toe of vul je bouwsel met lichte spekkies die de boel kunnen ondersteunen!

Versieren
Zodra je bouwsel in de steigers staat, laat je het even rusten en opstijven. Misschien is het een leuk idee om de muffins met een laagje gesmolten chocolade te overgieten en daarna te versieren met gekleurde snoepjes.

In die muffins prik je een lange vinger of stapel je een paar chocoladecups op elkaar; dat wordt de boomstam van bijvoorbeeld een palmboom. Knip met een schaar de groene zure mat door de helft en knip uit die stukken wat kartels om de mat op takken te laten lijken. Aan de top van de lange vinger smeer je weer wat gesmolten chocolade. Daarop plak je de geknipte zure mat in een kruisje; klaar is de palmboom!

Bij sommige snoepwinkels kan je ook snoepgoed vinden in de vorm van allerlei soorten fruit. Maak je juist geen tropisch bouwsel, gebruik dan wat bloemen en takken uit de straat of het park en steek die in de muffins! Zodra je gebouw een beetje stevig is geworden, kan je daarop natuurlijk weer met een vers bakje gesmolten chocolade de boel versieren. Plak lekker gekleurde snoepjes om een deur of raampje te maken of gebruik de dropveter als een soepele liaan uit de jungle!

Je kan natuurlijk eindeloos varieren in je bouwstijl of versieringen, gebruik bijvoorbeeld eens witte chocolade als versiering (dat plakt alleen niet goed genoeg om ook mee te bouwen) of plak er wat koekjes tegenaan die op raampjes en deurtjes lijken.

Enne...niet vergeten lekker vaak je vingers af te likken!