recept: matti-macarons

De lekkerste macarons, speciaal voor jou en je matties!


ingrediënten (voor 10 macarons)

 

deeg

  • 4 eieren
  • 50 en 60 gram honing
  • 150 gram amandelmeel
  • Kleurstof naar keuze

vulling

  • 250 gram bevroren blauwe bessen
  • 3 eetlepels honing
  • mespuntje agar


kommetje 1
Pak twee eieren en gebruik daarvan alleen het eiwit (ongeveer 60 gram). Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij zit. Klop het eiwit met een garde op totdat het wat dikker wordt. Voeg er vervolgens 50 gram honing aan toe en klop het nog iets verder tot je een beetje stijve pieken hebt (je moet de bak op z’n kop boven je hoofd kunnen houden!).

kommetje 2
Pak nog een keer twee eieren en gebruik ook hier alleen het eiwit. Meng hier het amandelmeel (150 gram) met de resterende honing (60 gram) en een kleurstof naar keuze aan toe. Scheppen en kneden maar tot er een egale massa ontstaat.


kommetje 1 en 2 samenvoegen
Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit (kommetje 1) met het amandelmengsel (kommetje 2). Wanneer dit goed gemengd is voeg je het overige opgeklopte eiwit toe. Meng dit door elkaar tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam de spatel afvalt.

Schep vervolgens alles in een spuitzak en piep kleine rondjes of ovaaltjes op een bakpapier. Tip! Je kan van tevoren de rondjes of ovaaltjes op het bakpapier tekenen om het makkelijker te maken. Tik daarna met de ovenplaat een paar keer op het aanrecht om ze egaal te maken. Plaats ze in een voorverwarmde oven op 140 graden voor 12-16 minuten (hou ze goed in de gaten!). Wanneer ze licht beginnen te kleuren zijn ze klaar! Laat ze eerst even afkoelen, dan worden ze lekker krokant!


vruchtenjam voor de vulling
Doe de bevroren vruchten in de blenden tot het megaaaa fijn is. Je kan kiezen voor lekker zoet fruit zoals mango, kersen, of blauwe bessen. Doe het hele fijne vruchtenmengsel in een pannetje en laat het op laag vuur langzaam inkoken, samen met een mespuntje agar en 3 eetlepels honing. Roer en houd goed in de gaten (en pas op voor spetters!). Wacht totdat het iets dikker wordt, haal van het vuur en laat het afkoelen zodat het nog wat steviger wordt.


samenstellen
Pak vervolgens een van je macarons koekjes en smeer een beetje van de vruchtenjam op de bodem. Plaats een ander macaron koekje erop (ook met de bodem naar de jam) en tadaaa: je hebt je eigen kippen macarons!