Dromenvanger maken

Droom jij ook zoveel en zijn ze af en toe best eng? Dan is een dromenvanger de ideale DIY voor jou. Het komt bij de Indianen vandaan en zij geloven dat alle nare dromen verdwijnen wanneer je deze voor het raam of boven je bed hangt!

Wat heb je nodig:
- Metalen ring (ongeveer 15 cm, verkrijgbaar bij de hobbywinkel) of zelf buigen van dik ijzerdraad
- Dikke wol of leerband (niet breder dan een veter en ongeveer 8 keer de omtrek van de ring)
- Katoen of andere stevige draad (ongeveer 10 keer de omtrek van de ring)
- Kralen (met grote en kleine gaten), veren, steentjes, schelpjes, etc.  
- Schaar
- Wasknijper
- Lijm
- Download eventueel het voorbeeldsjabloom om te zien hoe je moet knopen. 

Stappen 

1. Maak een bolletje van de dikke wol of de leerband. 

2. Wikkel dit om de ring. Het begin zet je tijdelijk vast met een wasknijper. Als je leerband gebruikt mag het niet gedraaid zitten. 

3. Na een aantal keren wikkelen, draai je steeds met je vingers de wol of de band strak om de ring. Zo ga je verder tot de ring vol is. Zorg dat alles goed tegen elkaar aan ligt, zodat er niets meer van de ring te zien is. Mocht de draad toch te kort zijn, knoop er dan weer een nieuw stuk draad aan vast. 

4. Als de ring vol is, knip je het bolletje dat je nog over hebt los. Het uiteinde knoop je vast aan het begin van de draad. 

5. Plak de knoop vast met een druppel lijm. Leerband plak je ook vast. 

6. Nu ga je het web knopen. Maak een lus aan het uiteinde van het katoen of de stevige draad. Die lus wordt gebruikt om de dromenvanger later aan op te hangen. Knoop de lus aan de dromenvanger vast. 

7. Maak het web verder met steeds dezelfde steek (halve knoop). Je legt steeds lusjes om de ring op gelijke afstand van elkaar. Je trekt hierbij de draad steeds goed aan, zodat de lusjes de ring goed vasthebben. Als je weer bij het begin bent, heb je de eerste ronde van het web gemaakt. 

8. Tijd voor de tweede ronde. Als je korte draden gebruikt, knoop je een nieuwe draad aan het uiteinde van de vorige draad. De tweede ronde gaat hetzelfde als de eerste, alleen leg je nu je lussen niet om de ring maar om het midden van de draden van de eerste laag. 

9. Je gaat weer net zolang door met lusjes maken totdat je de cirkel weer rond bent. Vanaf de derde ronde kun je ook af en toe een kraal rijgen aan de draad waar je mee bezig bent. Op die manier komen er kraaltjes door het web die een patroon kunnen vormen. Ga zo door tot je in het midden bent gekomen! 

10. Zorg ervoor dat er in het midden een opening blijft. Volgens de legende worden goede dromen door dit gat geleid en glijden ze langs de veren die je er straks aan vast maakt naar de persoon die eronder slaapt. 

11. Als dit is gelukt, is het tijd voor het laatste deel: de versiering. Maak aan de onderkant en zijkant drie tot vijf koordjes of leren veters vast. Hieraan hang je naar eigen smaak mooie kraaltjes en veren. 

12. De veren bevestig je door eerst een kraal met een groot gat over het koordje of veter te schuiven. Dan doe je wat lijm aan het steeltje van de veer. Steek deze dan in de kraal. 

13. Het is ook leuk om iets wat voor jou veel waarde heeft aan je dromenvanger te bevestigen, bijvoorbeeld schelpjes of hangertjes. Zo wordt ‘ie lekker persoonlijk!