Chocolade Kerstballen

Op zoek naar iets lekkers voor Kerst? Dan moet je deze chocolade Kerstballen van Jill zeker maken. Ook superleuk om cadeau te geven.

Wat heb je nodig: 
- smelt-chocolade
- plastic kerstballen (in twee delen)
- royal icing 
- suikerparels
- eetbare glansspray
- fondant

Stappen
1.  Smelt ⅔ van de smelt-chocolade au bain-marie.
2. Als de chocolade is gesmolten haal je de pan van het vuur en voeg je het overige deel chocolade toe, roer dit erdoor totdat alle chocolade is gesmolten.
3. Blijf roeren tot de chocolade niet meer warm aanvoelt wanneer je je vinger erin dipt, maar let er op dat de chocolade ook nog niet aan het stollen is (indikt). Om het afkoelen te versnellen kun je de kom met chocolade een minuutje in een bak met koud water plaatsen. Het is belangrijk om de chocolade goed te laten afkoelen, voordat je hem in de vorm giet, anders laat hij straks niet goed los
4. Vul de helften van je kerstballen met de gesmolten chocolade en maak ronddraaiende bewegingen, zodat de hele vorm een chocolade laagje krijgt. Zet de bal daarna op z’n kop op een platte ondergrond en tik er even op, zodat eventuele luchtbelletjes kapot springen. Laat de chocolade uitharden op een koele plek. Zodra de chocola is gestold geef je de bal op dezelfde manier nog een laagje chocolade.
5. Laat de chocolade ballen dan weer op een koude plaats stollen en je zult zien dat er na een tijdje lucht is ontstaan tussen de chocolade laag en de plastic bal. Snijd met een mesje eventuele druppels langs de randjes eraf en haal de bal uit de vorm; dit doe je door met de vorm voorzichtig op het aanrecht te tikken, de chocolade bal laat dan vanzelf los.
6. Maak van fondant kerstbalkroontje en versier je (halve) ballen met royal icing en suikerparels. Plak m.b.v. icing de dopjes van fondant op de ballen, zodat ze helemaal echt lijken en geef ze een mooie glans door er een beetje eetbare glans-spray overheen te sprayen.
7. Leg de halve ballen met de open kant even op een warme ondergrond (bijvoorbeeld een warm bord uit de oven), zodat de chocolade een beetje smelt en plak de helften dan voorzichtig tegen elkaar aan. Nu zijn je ballen helemaal klaar. Als je ze weg wilt geven, kun je van een gebaksdoos een kerstballendoos maken door er aan de bovenkant een venster in te knippen en er een plastic sheet achter te plakken. Deze kerstballen zijn toch bijna té mooi om op te eten!?