Een zwaan voor Swaantje

Een recept van Sara. 

Een zwanentaart voor Swaantje, zo heet de beste vriendin van Sara. Daarom is de taart voor haar beste vriendin. Het is een taart van red velvet cake met lemon curd en rozemarijn. Zelf vindt ze dit stiekem niet zo lekker, maar haar bakmaatje wel.

Ingrediënten

Redvelvet cake
275 gram bloem
18 gram maizena
14 gram cacao
Halve theelepel baking soda
1 eetlepel bakpoeder
Halve theelepel zout
86 gram roomboter
141 gram neutrale plantaardige olie
344 gram fijne kristalsuiker
3 eieren (L)
1 vanillestokje
1,5 theelepel azijn
3 eetepels rode vloeibare kleurstof
158 gram karnemelk

Citroencake
142,5 gram bloem
11 gram maizena
Halve theelepel bakpoeder
¼ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
43 gram roomboter
70 gram plantaardig olie
167 gram fijne kristalsuiker
1 citroen – rasp
1 ei (L)
13 gram melk
92 gram volle yoghurt
27 gram citroensap

Vulling
500 milliliter slagroom
2 takjes verse rozemarijn
50 gram suiker

Lemon curd
1 eetlepel citroenrasp
184 gram citroensap
150 gram fijne kristalsuiker
30 gram maizena
175 gram melk
¼ vanillestokje
113 gram koude roomboter
Mespuntje kurkuma

Zwitserse merinque
5 eiwitten
250 gram fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
Mespuntje zout

Chocolade veren
400 gram witte chocolade
Zwanenhals en -hoofd
500 gram witte gum paste (Renshaw)
Busje goudspray
Zwarte eetbare stift
Eetbare lijm 

Royal icing blauw en paars
9 gram eiwitpoeder
375 gram suikerbakkerspoeder
4 gram natuurlijke blauwe kleurstofgel
2 gram natuurlijke rode kleurstofgel

Bakgereedschap
2 aardappelschilmesjes
2 bakplaten voor in de oven
2 handdoeken
2 houten lepels
2 kleine gardes
2 spatels
2 steelpannetjes, waarvan 1 met deksel
2 taartroosters
2 theedoeken
2 vaatdoekjes
3 wegwerpspuitzakken
3 x ronde bakvorm van 20 centimeter
4 grote glazen (meng)kommen
Afvalbakje
Afweegmaatjes
Bakspray
Bakpapier
Bloemendraad
Cakedrum
Draaiplateau
Fondant modeleertools
Garde
Glazen au bain-marie kom
Grote zeef
Handmixer met gardes
Keukenmachine met garde en platte haak
Kleine zeef
Koksmes
Kwastje
Officemesje
Ovenhandschoenen
Paletmes met knik
Paletmes zonder knik
Potlood
Rasp
Satéprikkers
Schaar
Scraper
Torkrol
Vershoudfolie
Vloeistofthermometer

Recept

Red velvet cake
Vet 2 bakvormen van 20 centimeter in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op175 graden boven- en onderwarmte.
Weeg alle ingrediënten af. Zeef de bloem, maizena, cacao, baking soda, bakpoeder en zout en mix het met een garde. Zet even aan de kant.
Doe de zachte boter en plantaardige olie in een andere kom. 
Voeg de suiker toe en mix met de handmixer totdat het wit is geworden. 
Doe er 1 voor 1, drie eieren bij. Mix goed na elk ei. 
Voeg het merg van 1 vanillestokje, 1,5 eetlepel azijn en 3 eetlepels extra rode kleurstof toe.
Doe de helft van de droge ingrediënten bij het mengsel en vouw het voorzichtig met een spatel erdoor.
Voeg de karnemelk toe en spatel dit er door.
Voeg de rest van de droge ingredienten toe en mix alles goed door elkaar. 
Verdeel de mix over de twee vormen, strijk de bovenkant glad en laat de blikken nog even voorzichtig vallen om de lucht eruit te halen. 
Doe de vormen 30 minuten in de oven.
Controleer of de taarten gaar zijn en haal ze uit de oven.
Laat ze nog even 20 minuten rusten in de bakvorm.
Haal daarna de taarten uit de vorm en laat volledig afkoelen.

Citroencake
Vet een bakvorm van 20 centimeter in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Weeg de ingrediënten af voor de citroencake.
Zeef alle droge ingrediënten: de bloem, maizena, bakpoeder, baking soda, en zout en mix goed met een garde. Zet aan de kant.
Mix in een andere kom de boter, olie, suiker en citroenrasp met de handmixer op medium voor ongeveer 3 minuten.
Doe de eieren er 1 voor 1 bij, mix na elk ei. 
Voeg de melk, de yoghurt en het citroensap toe en mix tot het goed gemengd is.
Voeg de droge ingrediënten toe en vouw ze met een spatel handmatig door het mengsel.
Doe het beslag in de bakvorm en doe in de oven voor 30 minuten.
Controleer of de cake gaar is en haal deze dan uit de oven.
Laat nog 20 minuten in de vorm afkoelen op een taartrooster.
Haal de cake uit de bakvorm en laat verder afkoelen.

Lemon curd
Weeg de ingrediënten af voor de lemon curd.
Rasp en pers de citroenen.
Doe de rasp, het sap, suiker, maïzena, melk en vanille in een steelpannetje en roer tot het goed gemengd is. Verwarm al roerend op medium temperatuur totdat het steeds dikker wordt.
Haal van het vuur en voeg de koude boter toe totdat het helemaal gesmolten is.
Zeef het mengsel.
Voeg een beetje kurkuma toe.
Dek af en zet in de koelkast om af te koelen.

Chocolade veren
Smelt de witte chocolade au bain-marie tot 40-45 graden.
Haal van het vuur en koel 2/3 van de chocolade op een marmeren plaat terug tot 24-25 graden.
Voeg alle chocolade weer bij elkaar en meng goed. De eindtemperatuur zou 27-28 graden moeten zijn.
Maak met behulp van een kwastje op 4 stukken bakpapier ongeveer 24 veren per vel bakpapier.
Doe deze eventueel in de koelkast.

Slagroomvulling
Weeg de ingrediënten af voor de slagroomvulling.
Breng 100 milliliter van de slagroom in een steelpan net aan de kook.
Haal het van het vuur en doe er 2 takjes rozemarijn in. Laat minimaal 30 minuten intrekken.
Zeef de slagroom, dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast om verder af te koelen.
Controleer of de slagroom koud genoeg is en voeg deze toe aan de rest van de slagroom.
Klop de slagroom voorzichtig op met de hand en voeg de suiker langzaam toe. 

Royal Icing
Meng het eiwitpoeder met water en zeef het om de klontjes eruit te halen.
Doe de suiker in een schone kom en voeg het citroensap en 3/4 van het eiwit toe.
Meng met een garde en voeg het overige eiwit ook toe.
Voeg eventueel water toe tot je de gewenste dikte hebt om mee de decoreren.
Je kunt ook elke kleurstof toevoegen die je mooi vindt.
Doe de icing in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Zwitserse meringue
Splits 5 eieren.
Verhit het eiwit met de suiker au bain-marie al roerend tot 67 graden.
Doe het eiwitmengsel in een kom van de keukenmachine en meng op de hoogste stand totdat er dikke glanzende meringue ontstaat met stijve pieken.
Voeg de vanille en het zout aan de meringue toe.

Zwanenkop
Maak van gumpaste en zwanenkop.
Zorg dat deze niet de groot en dus te zwaar is.
Je kunt de kop verstevigen met bijvoorbeeld een lange satéprikker.

Opbouwen
Leg een red velvet cake op een cakedrum.
Smeer de eerste red velvet cake in met een dikke laag slagroom.
Leg vervolgens de citroencake op de slagroom.
Breng de lemon curd aan op de citroencake.
Breng een volgende laag slagroom aan op de lemon curd en plaats daarna de andere red velvet cake erop.
Werk de taart netjes af met de Zwitserse meringue.
Plaats alle chocoladeveren rondom en plaats de zwanenkop op de taart.
Je kunt de zwaan verder nog versieren door er bijvoorbeeld de naam en de leeftijd van de jarige op te schrijven met royal icing. Of door met blauwe royal icing, watergolfjes maken op de cakedrum.