Blije vogels

Een recept van Julia

Julia tovert haar eclairs om tot elegante zwanen en trotse pauwen. De eclairs vult zij met Zwitserse room en de dieren maakt zij van fondant. Voor de vleugels van de blije vogels gebruikt Julia eigengemaakte koekjes en zij versierd deze met glazuur. Het gouden kroontje op het hoofd van de zwaan maakt de eclairs af.

Dit heb je nodig:
Spuitzak 
Spuitmondje zonder kartel
Spuitmondje met kartel
Eclair bakmat 
Mixer + mengkom
Huishoudfolie
Klein rond spuitmondje
Siliconen bakspatel
Maatbeker
Keukenweegschaal
Deegroller
Spatel
Bakpapier
Handschoenen
Kartelmes
Saté prikkers klein en groot

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 210 graden, boven- en onderwarmte. 

Eclairs
Doe het water, de boter en het zout in een pan. Verwarm het mengsel totdat het kookt. 
Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. 
Zet de pan terug op middelhoog vuur. 
Blijf ongeveer twee tot drie minuten goed doorroeren. Het mengsel zal een licht geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
Doe het deeg in een kom en roer het nog even door met een spatel. Laat het deeg een paar minuten afkoelen. 
Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het deeg. Roer het deeg, na het toevoegen van elk ei, goed door totdat al het ei is opgenomen en voeg daarna het volgende ei toe. 
Gebruik het vierde ei alleen als het deeg nog niet van de spatel afloopt. Zodra het deeg glad en glanzend is kan het verder verwerkt worden. 
Zet een spuitmondje op de spuitzak, knip de punt af en vul de zak met het deeg. Spuit de eclairs op de bakmat en druk de puntjes met een natte vinger plat. 
Zet de eclairs in het midden van de oven. Bak ze in 25-30 minuten gaar. De soezen moeten een goudbruine kleur hebben voordat ze uit de oven kunnen. 
Doe in de tussentijd de oven niet open, dit vergroot de kans op instortingsgevaar. 

Banketbakkersroom
Meng de suiker, vanillesuikers en eidooiers in een kom met elkaar.
Voeg de bloem toe en roer het mengsel totdat de bloem is opgenomen. 
Verwarm de melk in een steelpan, draai het vuur uit als het mengsel kookt.
Voeg een klein beetje melk toe aan het eimengsel en roer dit door totdat het goed gemengd is. 
Roer de rest van de melk beetje bij beetje voorzichtig door het het mengsel. Schenk het mengsel terug in de pan, zodra alle merk is toegevoegd. 
Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur lager. Blijf goed roeren tot het mengsel is ingedikt, ongeveer tot de dikte van vla. 
Schenk de banketbakkersroom op een bord en dek dit af met vershoudfolie. 
Druk de vershoudfolie aan op de room zodat er geen velletje op komt. 
Zet het in de koelkast. 
    
Zwitserse room
Klop de slagroom in een beslagkom stijf. 
Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en meng de slagroom rustig met een spatel door de banketbakkersroom. 

Vullen van de eclairs
Haal de eclairs uit de oven en laat ze afkoelen op het rooster.
Prik 2 kleine gaatjes onder in de eclair met een scherp mesje of een klein spuitmondje. 
Zet een spuitmondje op de spuitzak en vul de spuitzak met de Zwitserse room. 
Vul elke eclair met de Zwitserse room.
Leg de gevulde eclairs op een bord in de koelkast om op te stijven. 

Decoratie koeken
Doe de boter, suiker, vanillesuiker en de eieren in een kom en meng dit tot een glad deeg. 
Voeg de bloem toe aan het deeg en roer net zolang totdat alle bloem is opgenomen. 
Rol van het deeg kleine balletjes. 
Bak de koekjes in een wafelijzer. 

Versieren
Meng de poedersuiker, het gepasteuriseerde eiwit en de kleurstof in een kom. Het glazuur is klaar zodra het een egaal mengsel is. 
Maak met de fondant en goudspray dierenkoppen. 
Versier de eclairs tot zwaan en pauw.