Koekjes versieren doe je zo!

Koekjes bakken en versieren is een van onze favoriete bezigheden! Het is super leuk en lekker om te doen. Voor het versieren gebruiken we royal icing; een glazuur dat hier perfect voor is. Je kunt het alle kleuren van de regenboog geven en het geeft een mooi resultaat. We delen onze beste tips voor het versieren van koekjes!

Koekjes
Strakke koekjes zijn de meest ideale koekjes om te versieren. Dat zijn bijvoorbeeld zandkoekjes of de koek die je maakt voor de koektrommel in dit recept. Uit een deeg haal je met gemak een heleboel koekjes, dus je hebt genoeg om uit te delen in de buurt, aan de oppas, opa en oma, in de klas of aan je ouders. Doe de koekjes in een mooie verpakking, zoals een zelfgebakken koektrommel, en je hebt een prachtige traktatie. 

Zandkoekjes
Iedereen vindt ze lekker en je kunt variëren in smaak, door er wat kaneel, citroen- of sinaasappelrasp of cacao aan toe te voegen. Dit recept kun je gebruiken als basis. 



Dit heb je nodig
200 gram bloem
75 gram suiker
1 eidooier
1 zakje vanillesuiker
125 gram boter
1 eetlepel koud water

Zo maak je het
Meng de bloem, suiker en vanillesuiker door elkaar. 
Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe en meng tot een kruimelig deeg. 
Voeg het water toe en maak een bal van het deeg. 
Verpak in folie, laat een half uurtje in de koelkast rusten. 
Rol het deeg uit, steek er koekjes uit. 
Bak de koekjes op 175 graden op een bakplaat in 15 minuten gaar en goudbruin. 

Royal icing
Koekjes kun je mooi versieren met royal icing. Dit is een soort glazuurtje dat hard wordt als hij opdroogt. Je kunt het alle kleuren van de regenboog geven. Hiervoor gebruiken we het liefst gel kleurstof. 

Dit heb je nodig
400 gram poedersuiker
10 gram eiwitpoeder
60 milliliter water + extra
Gel kleurstof in de kleuren die je nodig hebt 

Zo maak je het
Maak een mengsel van poedersuiker en eiwitpoeder. 
Voeg hier 60 milliliter water aan toe en meng goed tot het een egaal papje is. 
Voeg er kleurstof aan toe tot je de gewenste kleur hebt. 
Schep een lepeltje icing uit het bakje en giet het weer terug. Als het oppervlak na 20 seconden weer glad is, is je icing goed. 
Voeg anders steeds beetje bij beetje wat water toe en blijf testen tot hij goed is. 
Doe je icing in een spuitzakje. 

Versieren
Je krijgt het mooiste resultaat als je begint met het zetten van de omlijning. Maak van icing de omtrek van je koekje en vul daarna direct de binnenkant op. Verdeel de glazuur netjes door met een satéprikker in ronddraaiende beweging door de glazuur te bewegen. Pas op dat je niet te hard in het koekje prikt, want dan krijg je kruimels in je icing. Kleine luchtbelletjes kun je kapot prikken met de satéprikker. 

Als je een egaal patroon wilt maken, kun je nu gelijk met een andere kleur vormpjes erin tekenen. Als je een reliëf wilt maken, laat dan je eerste laag icing goed uitharden voordat je de nieuwe kleur aanbrengt. Dit kan een paar uur duren. Wil je versieren met glitters en sprinkles, voeg die dan toe als de glazuur nog zacht is. 

Als je icing over hebt, kun je deze prima bewaren. Dek je bakje of spuitzakje goed luchtdicht af en bewaar je icing buiten de koelkast. Je kunt dan de volgende dag gemakkelijk verder met decoreren. 

Versieren klaar? Laat dan het glazuur goed uitharden. Dit kan een paar uren duren. En daarna is het smullen geblazen! Heb je mooie koekjes gemaakt? Deel het resultaat dan met ons via #HHB, vinden we leuk!