Skipret

Een recept van Sophie

Sophie en haar moeder zijn dol op skiën, daarom maken zij een spikipste als hobbytaart. Met de après-skihut natuurlijk niet te vergeten. Het moet immers wel een feestje worden. Ze maken een Schwarzwalder Kirschtorte en Lebkuchen, die perfect passen bij het ski-gevoel. Van rozemarijntakjes maakt ze boompjes en de sneeuw is van kokos. En dat zorgt alles bij elkaar voor een heel smakelijk plaatje. Om naar te kijken, maar vooral ook om lekker op te eten! 

Ingrediënten

Biscuitbodem
300 gram eiwit
220 gram suiker
200 gram eidooiers
16 gram maïzena
210 gram patentbloem

Biscuit
10 eieren
300 gram suiker
30 gram vanillesuiker
1 snufje zout
300 gram bloem
2-3 eetlepels cacao
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels melk

Vulling
3 citroenen
1 theelepel citroen aroma
600 milliliter slagroom
240 gram poedersuiker
1.200 gram mascarpone
560 gram kersen (uitgelekt uit pot)

Botercrème
500 gram boter
500 gram poedersuiker

Lebkuchen deeg
100 gram boter
125 gram suiker
250 gram honing
2 theelepels lebkuchen kruiden (gingerbread kruiden)
2 eetlepels cacaopoeder
1 ei
500 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
Snufje zout

Decoratie
10 verse rozemarijntakjes
150 gram kokosrasp
Royal icing 

Bakgereedschap
2 bakplaten
2 vierkante bakvormen van 23 x 23 centimeter
8 Plastic dowels
1 Taartkarton van 16 x 16 centimeter
1 Taartkarton van 18 x 18 centimeter
Deegroller
Staande mixer met toebehoren
Spatel
Paletmes
Uitsteekvormpje sneeuwpop
Uitsteekvormpje dennenboom
Ski-mannetjes 

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Bekleed de 2 bakplaten met bakpapier.
Vet de 2 bakvormen in en bekleed ze met bakpapier. 

Biscuitbodem
Klop de eiwitten kort luchtig in de keukenmachine.
Voeg de suiker toe en klop de eiwitten volledig luchtig en stijf.
Klop de eidooiers los en spatel ze met de hand voorzichtig door de opgeklopte eiwitten, zodat de massa zo weinig mogelijk luchtigheid verliest.
Zeef de maïzena en de bloem.
Spatel door het eimengsel tot een homogene massa.
Verdeel het beslag over de bakplaten en strijk het uit.
Bak de biscuits in ongeveer 9 minuten gaar.
Laat ze volledig afkoelen en trek het bakpapier voorzichtig los.
Snijd de biscuits in vierkanten van 30 x 30 centimeter. 

Biscuit
Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker voor ongeveer 3 tot 4 minuten tot een dik en vloeibaar beslag.
Meng de bloem, bakpoeder, cacao en zout.
Voeg het bloemmengsel stap voor stap toe aan het eierbeslag.
Verdeel het beslag over de 2 bakvormen.
Bak de cakes in 15 minuten gaar. Check met een satéprikker of je cakes gaar zijn. 

Vulling
Rasp de citroenen en pers ze uit.
Klop de slagroom met de poedersuiker.
Spatel de mascarpone erdoorheen.
Voeg ook de citroensap, -rasp en citroenaroma toe.
Doe de vulling in een spuitzak.
Leg de vulling koud tot gebruik. 

Botercrème
Mix de boter luchtig.
Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe.
Mix minstens 10 minuten tot een mooie witte botercrème. 

Lebkuchen deeg
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
Bekleed opnieuw een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de boter, suiker en honing in een pan.
Voeg de lebkuchen kruiden en de cacao toe en roer goed door.
Laat het mengsel afkoelen voor 3-5 minuten tot kamertemperatuur.
Doe het mengsel in een beslagkom en voeg het ei, bloem, bakpoeder en snufje zout toe.
Kneed het deeg met een kneedhaak goed door. Kneed op het laatst nog even met je handen door.
Rol het deeg met een deegroller uit.
Snij vormen voor de skihut (muren en dak) en steek dennenbomen en sneeuwpoppen uit.
Leg de koeken op de bakplaat.
Bak ze in 12 tot 15 minuten gaar.
Laat de koeken afkoelen op een rek. 

Decoratie
Maak een skihut van de lebkuchen.
Versier de skihut, dennenbomen en sneeuwpoppen met royal icing. 

Opbouw
Leg 1 plak van de biscuitbodems onderop.
Snijd de grootste taart op ongeveer 1/3e diagonaal naar beneden af.
Snijd de rest van het biscuit horizontaal door.
Snijd ook de kleine taart horizontaal doormidden.
Leg de onderste laag van beide taarten op een taartkarton.
Spuit op de onderste lagen van de taarten en op de biscuitbodem in lijnen een laagje vulling en verdeel daar de kersen over.
Dek alle biscuits af met de bovenste laag.
Bekleed de zijkant van de taarten met fondant.
De taart van biscuitbodems komt onderop. Steek daarin een aantal plastic dowels.
Zet de grootste taart hier voorzichtig bovenop, zodat je een schuine helling krijgt.
Steek ook hierin een aantal dowels en zet de kleinste taart daar weer bovenop.
Je hebt nu een mooie skihelling gebouwd.
Besmeer de hele taart met botercrème.
Bestrooi de hele taart met sneeuw van kokosrasp.
Steek de rozemarijntakjes als boompjes naast je skipiste in de taart.
Zet de skihut bovenop en de dennenbomen en sneeuwpoppen aan de zijkant.
Zet de ski-mannetjes op de helling van de taart.