Kooktip! Zó maak je de beste cupcakes

Zijn de ingrediënten niet op kamertemperatuur, is het vaak een kliederboel om het beslag goed in de cupcake-vormpjes te krijgen of worden ze maar voor de helft gaar in de oven? Bakken is leuk, maar niet altijd even makkelijk… Daarom hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet!

Volg het recept
Wil je vol enthousiasme cupcakes bakken? Dat snappen we! Alleen is het wel heel belangrijk om het recept altijd goed te lezen en je hieraan te houden als je het lekkerste baksel wil klaar maken. Zo weet je zeker dat je de juiste verhoudingen gebruikt, je baksel goed op smaak is én dat ‘ie bijvoorbeeld niet per ongeluk verbrandt… Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Ingrediënten op temperatuur
Boter, eieren of zuivel bewaar je in de koelkast, terwijl ingrediënten zoals bloem en suiker op kamertemperatuur zijn. Om te zorgen dat alle ingrediënten goed met elkaar mixen, is het belangrijk dat ze op allemaal op kamertemperatuur zijn. Wil je in de middag cupcakes bakken? Haal je boter, eieren en zuivel dan alvast iets eerder op de dag uit de koelkast.

 Extra tip: Is je boter toch nog te hard? Dan kun je ‘m ook raspen. Zo kun je de boter direct toevoegen aan je beslag of deeg.

Pak de föhn
Begint je beslag te schiften? Dan is je boter waarschijnlijk toch nog niet op de juiste temperatuur. Maar daar is een handig trucje voor: een föhn kan je cupcakebeslag namelijk nog redden. Richt de föhn op een afstandje op het beslag tot alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben en beter met elkaar mengen. Vergeet niet om de föhn daarna schoon te maken, want hij kan een beetje vies worden.

Gebruik een ijsschep 
Het is vaak een hoop geknoei om je beslag goed in de cupcake-vormpjes te krijgen. Gebruik daarom een ijsschep. Daarmee maak je perfecte, gelijke bolletjes in de vormpjes en blijven je vingers helemaal schoon. Doop je ijsschep eerst nog even in een beetje olie, voor een extra goed resultaat.  

Doe de oven niet te vroeg open 
Je wil natuurlijk graag weten of je cupcakes gaar zijn. Dat kun je het beste checken door een satéprikker in de cupcakes te steken. Blijft er geen beslag meer aan de cupcakes plakken? Dan zijn ze gaar. Dat is een handig trucje, alleen doe dit niet te snel. Wacht tot de baktijd van de cupcakes voorbij is en open dan pas de oven. Als je de oven eerder opent, zorgt de koude lucht van buiten ervoor dat de cupcakes instorten. 

Niet te veel mixen 
Je wil je beslag natuurlijk zo mooi mogelijk maken. Het lijkt misschien slim om het beslag daarvoor zo lang mogelijk te mixen, zodat het luchtig wordt, maar er gebeurt juist het tegenovergestelde. Zo klop je de lucht juist weer uit het beslag. Houd daarom altijd het recept goed aan. 

Voorkom dat je cupcakes ontploffen
Zijn je cupcakes aan de bovenkant opengebarsten? Dan is de temperatuur van je oven te hoog. Hierdoor ontstaat er op de bovenkant al een korstje, terwijl de rest van de cupcake nog aan het rijzen is. Het gevolg? De cupcake barst open. Het kan helpen om de oven voortaan 10 graden kouder te zetten.