Kooktip! Knabbel, knuisje: zó maak je zelf een koekhuisje

Wil jij net zo’n leuk koekhuisje maken als in de nieuwste aflevering van Crazy Kitchen? Dat kan! Van het huisje zelf maken tot de versiering: we leggen je uit hoe je het aanpakt. Veel maak en smulplezier!

Een koekhuisje maken 
Je kunt koekhuisjes kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk nog leuker om ze zelf te maken. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • - 375 gr bloem (+ een beetje extra om te bestuiven)
 • - Een snufje zout
 • - 0,5 theelepel baking soda
 • - 4 theelepels koekkruiden 
 • - 150 gr lichtbruine basterdsuiker 
 • - 85 gr boter 
 • - 1 ei 
 • - 120 ml (dikke) honing 
 • - 2 eetlepels water 

Benodigdheden:

 • - Mixer
 • - Kom 
 • - Bakpapier
 • - Bakplaat 
 • - Spuitzak 


Koekhuisje bouwen

Stap 1
Print een sjabloon van een koekhuisje uit van internet en knip de onderdelen los. 

Stap 2 
Mix de bloem en de koekkruiden met de baking soda en een snufje zout in een kom. Is het één geheel geworden? Zet dit dan even apart. 

Stap 3 
Meng de boter en de basterdsuiker in een andere kom met een mixer in ongeveer twee minuten tot een glad en romig geheel. 

Stap 4 
Klop vervolgens het ei, water en de honing op hoge snelheid door je boter en basterdsuiker mengsel. 

Stap 5 
Mix nu je bloemmengsel op lage snelheid door het andere mengsel heen, tot je een mooi dik deeg hebt. 

Stap 6 
Verdeel het deeg in tweeën. Hier maak je platte schijven van. Pak de schijven vervolgens in met plastic folie en leg ze voor minimaal twee uur in de koelkast. 

Stap 7 
Verwarm daarna de oven voor op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier. 

Stap 8 
Haal je koekdeeg uit de koelkast en leg het op twee stukken bakpapier op het aanrecht. Rol het deeg tussen het bakpapier uit, tot het ongeveer 1-2 cm dik is. 

Stap 9 
Pak je uitgeprinte sjablonen voor het koekhuisje erbij. Bestrooi ze met een beetje bloem en leg ze vervolgens op het koekdeeg. Snijd met een klein mesje de onderdelen uit. Tip: je kunt hier ook een pizzasnijder voor gebruiken! Zorg dat je van elk onderdeel twee stukjes hebt (dus twee dakdelen, twee zijkanten, een voor en een achterkant). 

Stap 10 
Leg de onderdelen op je bakplaat en zorg dat er ongeveer 3 cm tussen zit, zodat de onderdelen niet aan elkaar kunnen plakken in de oven. Bak de onderdelen in ongeveer 20 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Haal de onderdelen daarna uit de oven en laat het goed afkoelen op de bakplaten of een andere platte ondergrond (het is belangrijk dat de ondergrond plat is, anders kunnen de randen opkrullen). 

Lijmen 
Zijn al je losse onderdelen mooi gebakken? Dan is het tijd om je huisje in elkaar te zetten! Daarvoor heb je natuurlijk een beetje ‘lijm’ nodig. Dat maak je met de volgende ingrediënten:

 • - 120 gram eiwit 
 • - 600 gram poedersuiker 

Stap 1
Mix de eiwit met ongeveer 400 gram poedersuiker. Klop dit een op lage snelheid met een mixer. Voeg daarna de overige poedersuiker toe en klop dit opnieuw, tot je mengsel even dik is als vanille vla. 

Stap 2
Pak een plank, taarthouder of een ander stevig oppervlak waar je je koekhuisje op wilt bouwen. En zorg ook dat je wat spullen in de buurt hebt om de onderdelen rechtop te houden als de ‘lijm’ nog moet drogen. Bijvoorbeeld met blikjes of waterflesjes. 

Stap 3
Begin eerst met één zijkant en de voorkant van het huisje tegen elkaar te plakken. Breng een laagje ‘lijm’ aan op één lange kant en één korte kant van de zijkant van het huisje. Plak ‘m vervolgens tegen de basis aan. Zet er iets tegenaan om te zorgen dat de zijkant rechtop blijft staan, terwijl de ‘lijm’ droogt. 

Stap 4
Breng daarna een laagje ‘lijm’ aan op de onderkant van de voorkant van het koekhuisje en plak ‘m aan de basis en de zijmuur vast. Houd dit even goed vast en zet er daarna weer iets tegenaan, zodat dit onderdeel ook goed rechtop blijft staan. 

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 met de andere zijkant en de achterkant van het huisje. 

Stap 6 
Vul alle naden, hoekjes en gaatjes aan de binnen- en buitenkant met de lijm. Je mag best veel gebruiken, want als het opdroogt ziet het er uit als sneeuw. Laat het koekhuisje zonder dak minimaal een uur goed drogen. 

Stap 7 
Is de lijm van het koekhuisje goed opgedroogd? Dan is het tijd om het dak erop te zetten. Spuit een dikke laag lijm aan de binnenkant van één dakdeel en plak ‘m op je huisje. Houd dit een paar minuten goed vast. Herhaal dit vervolgens met het andere dakdeel. Laat dit vervolgens minimaal drie uur lang drogen. Je kunt je koekhuisje bijvoorbeeld ook de hele nacht laten drogen en ‘m pas de volgende dag te versieren. 

Tijd om te versieren! 
Is je koekhuisje af? Dan is het tijd om ‘m goed te versieren. Daarvoor heb je het volgende nodig:

 • - Snoep 
 • - Spuitzak
 • - Poedersuiker 
 • - Eiwit 

Met de poedersuiker en eiwit maak je opnieuw de lijm om je huisje mee te versieren en je snoepjes op te kunnen plakken. Als je nog ‘lijm’ over hebt van het koekhuisje in elkaar zetten, kun je dat natuurlijk ook nog gebruiken. Met een spuitzak kun je mooie figuurtjes maken, zoals dakpannen, maar wees vooral lekker creatief! Zitten al je snoepjes en versieringen erop? Dan kun je als laatste ook nog een klein beetje poedersuiker over het huisje strooien, zodat het net lijkt alsof het gesneeuwd heeft.