Kooktip! Zelf glazuur maken? Zó doe je dat

Heb je een taart, cupcakes of koekjes gebakken? Maak het dan helemaal feestelijk door je baksels te versieren met glazuur. Heb je dat niet kant-en-klaar in huis? Geen zorgen! Je kunt glazuur namelijk ook heel makkelijk zelf maken. Dat is niet alleen heel makkelijk, maar ook nog eens extra lekker.

Glazuur maken
De meest makkelijke manier om zelf glazuur te maken, is met poedersuiker. Dit wordt ook wel suikerglazuur genoemd. Hiervoor heb je het volgende nodig:

-  150 gram poedersuiker
-  3 eetlepels water of melk

Pak een kom en zeef daar de poedersuiker in, zodat er geen klontjes meer inzitten. Voeg daarna het water of de melk toe en roer dit met een lepel of garde door elkaar. Nu is je glazuur af. Je kunt naar smaak ook nog een beetje citroensap, amandel- of vanille extract toevoegen.

Gekleurd glazuur
Als je van poedersuiker glazuur maakt, is het klassiek wit glazuur. Wil je het nog feestelijker maken? Dan kun je ook een beetje (natuurlijke) voedingskleurstof gebruiken. Maar je kunt die kleurstoffen ook zelf maken, door de kleur van fruit te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: bosbessen, frambozen of aardbeien. Je kunt hiervoor het fruit het beste fijnprakken of pureren en vervolgens door je glazuurmengsel roeren.

Wordt je glazuur hierdoor dunner? Voeg dan nog een beetje poedersuiker toe. Wordt je glazuur juist te dik? Voeg dan nog een beetje water of melk toe.

Chocoladeglazuur
Ben jij een echt chocolademonster? Ook daarvan kun je glazuur maken. Hiervoor heb je het volgende nodig:

- 150 gram poedersuiker
- 3 eetlepels water, melk of room
- 3 eetlepels ongezoete cacaopoeder
- 50 gram boter

Begin weer met het zeven van de poedersuiker in een kom. Zitten er geen klontjes meer in? Voeg dan de cacaopoeder toe. Smelt de boter in een pannetje en voeg daarna de gesmolten boter toe aan de poedersuiker en cacao. Voeg daarna het water, de melk of de room toe. Hoe langer je alles mengt, hoe luchtiger je glazuur wordt. Je kunt eventueel ook nog wat vanille toevoegen. Is je mengsel nog niet vast genoeg? Voeg dan wat poedersuiker toe. Is je glazuur juist te dik? Voeg dan nog een beetje water, melk of room toe.

Boterglazuur
Als laatste kun je ook glazuur maken van boter. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op cupcakes. Hiervoor heb je het volgende nodig:

- 150 gram poedersuiker
- 1 eetlepel melk
- 60 gram boter

Maak eerst de boter zacht door ‘m op tijd uit de koelkast te halen. Doe de boter in een kom en klop dit met een mixer tot het luchtig is. Zeef de poedersuiker door de kom met boter. Voeg vervolgens de melk toe en roer alles goed door elkaar. Is het glazuur te dik? Voeg dan nog wat melk toe. Is je glazuur te dun? Voeg dan nog wat poedersuiker toe. Je kunt eventueel ook nog wat vanille en kleurstof toevoegen. Laat het glazuur eerst nog even in de koelkast opstijven, voordat je het op je baksels aanbrengt.

Voor een extra mooi resultaat kun je het boterglazuur met een spuitzak aanbrengen. Doe in dit geval het mengsel eerst in de spuitzak en laat het daarna pas in de koelkast opstijven.