Kooktip! Figuurtjes maken uit fondant? Zó pak je dat aan

In de eerste aflevering van Crazy Kitchen moeten duo’s aan de slag met fondant. Maar wat is dat eigenlijk, hoe gebruik je het en hoe maak je er de mooiste figuurtjes mee? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over fondant.

Wat is fondant? 
Van emoji taarten tot kleurrijk versierde cupcakes, je kunt de mooiste decoraties maken van fondant. Maar wat is dat nou eigenlijk? Fondant is een suikerpasta en heeft een hele fijne structuur. Door het te kneden wordt het soepel en elastisch en kun je er allerlei mooie vormpjes mee maken. 

Het verschil tussen marsepein en fondant 
Marsepein en fondant bestaan allebei uit suiker, maar het verschil is dat er in marsepein naast suiker ook amandelen zitten. Hierdoor is het een stuk vetter dan fondant. Ook droogt marsepein niet uit en fondant wel. 

Fondant gebruiken 
Om mooie versieringen en figuurtjes van fondant te kunnen maken, is het belangrijk dat je materiaal eerst goed kneedt. Hierdoor wordt de fondant elastisch. Is je fondant soepel en elastisch gekneed? Dan is het tijd om het uit te rollen. Bestrooi je aanrecht eerst met een klein beetje bloem of poedersuiker, zodat de fondant niet blijft plakken. 

Let op: kneed de fondant niet te lang, dit kan het weer té zacht maken. Daarnaast kan de warmte van je handen de fondant ook plakkerig en zweterig maken. Dat wil je natuurlijk liever niet. 

Merk je tijdens het uitrollen dat er scheuren in je fondant ontstaan? Dan heb je het niet goed genoeg gekneed. Kneed in dit geval je fondant nog iets verder door en rol het daarna opnieuw uit.  

Versieren en figuurtjes maken van fondant 
Wil je een taart bekleden met een laag fondant? Rol de fondant dan eerst uit tot een egale cirkel met een dikte van ongeveer 2 tot 3 millimeter. Om te zorgen dat de laag fondant mooi om je taart blijft zitten, kun je de taart het beste eerst met een dun laagje botercrème bedekken. Laat de taart met het laagje botercrème een uurtje hard worden in de koelkast, voordat je met de fondant aan de slag gaat. 

Je kunt in plaats van botercrème beter geen slagroom of andere ondergrond op waterbasis gebruiken. De suiker uit de fondant zal hierop reageren, waardoor de fondant smelt en niet mooi om je taart blijft zitten. 

Wil je figuurtjes maken om een baksel te versieren? Ook dan is het belangrijk om het fondant eerst goed soepel te kneden en uit te rollen. Vervolgens kun je met een mesje of een steker figuurtjes maken. Je kunt het fondant ook een beetje boetseren tot een vormpje. 

Pas op voor uitdroging
Het grootste nadeel aan fondant is dat het snel uitdroogt als het in aanraking komt met lucht. Zorg dus dat je je decoratie in één keer maakt óf dat je het tussendoor goed luchtdicht opbergt. Maar er kleeft ook een voordeel aan dat uitdrogingsgevaar, want hierdoor behouden je knutsels goed hun vorm.