Zó maak je Tarte Tatin a la Tobias

Wil jij de Tarte Tatin al la Tobias zelf maken? Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet! 

Ingrediënten voor de vulling: 

  • - 5 appels
  • - 100 gram ongezouten roomboter
  • - 200 gram fijne kristalsuiker
  • - 6 eetlepels water
  • - Snufje zout
  • - 1 vanille stokje 

Ingrediënten voor het deeg:

  • - 1 ei 
  • - 250 gram bloem 
  • - 150 gram boter
  • - Snufje zout
  • - 50 gram kristalsuiker 


Tip:
Je kunt ook een rol vers bladerdeeg gebruiken, in plaats van het deeg zelf te maken.

Crazy ingrediënt: 

  • - Karamel popcorn 

Topping:

  • - Pecan karamel ijs 

Recept:

  1. 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe bakpapier in een taartvorm en vet de zijkanten in met boter. 
  2. 2. Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit met het ei, de bloem, de suiker en een snufje zout in een kom. Kneed alles goed door elkaar met je handen tot je een egaal deeg hebt. 
  3. 3. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten. 
  4. 4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes. 
  5. 5. Laat de suiker met 6 eetlepels water in een pan op laag vuur karameliseren, suiker kan snel verbranden daarom is het heel belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten. Het water zorgt ervoor dat de suiker minder snel aanbrandt. Roer de suiker niet, want dan kunnen er klontjes ontstaan. Je kunt de pan wel voorzichtig een beetje bewegen. Wacht vervolgens totdat de suiker gesmolten is en (licht)bruin wordt. 
  6. 6. Schraap het merg uit een vanillestokje en laat dit mee koken in de karamel. Voeg de vanillestokjes erbij en roer dit door de karamel. 
  7. 7. Doop de appelpartjes in de karamel en leg ze daarna in de taartvorm. Belangrijk: gebruik nooit je handen, de karamel is heel heet! Vraag je ouders of verzorgers om je hierbij te helpen. 
  8. 8. Als alle appels op de bodem van de taartvorm liggen, is het tijd op de bovenkant erop te leggen. Heb je kant-en-klaar bladerdeeg? Leg je bladerdeeg er dan bovenop. Heb je zelf deeg gemaakt? Haal dit dan uit de koelkast. Bestrooi je werkplek met een beetje bloem en rol het deeg goed uit. Breng dit vervolgens over je taartvorm aan en snijd het overige deeg (het deel dat over de taartvorm heen valt) weg. 
  9. 9. Prik enkele gaatjes in het deeg met een vork en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en krokant is. Blijf tussendoor controleren hoe het met je tarte tatin gaat. 
  10. 10. Is de taart mooi goudbruin? Haal de vorm dan voorzichtig uit de oven. Pak een plat bord die groter is dan de taartvorm. Plaats het bord over de vorm en draai het geheel in één snelle beweging om, zodat de tarte tatin op het bord komt te liggen met de appels naar boven. Tip: Dit is een lastig klusje, dus vraag je ouders of verzorgers of ze je hierbij kunnen helpen. 
  11. 11. Laat de tarte tatin even afkoelen tot de karamel niet meer (te) heet is. 
  12. 12. Serveer met een bolletje ijs. En als je het net zo crazy wil maken als Tobias en Geneal kun je als topping ook nog een beetje karamel popcorn toevoegen.