Zoenen. Wat is dat?

Zoenen. Zodra je de puberteit nadert, zul je er om je heen misschien steeds meer over horen. Maar wat is zoenen precies? Waarom doen mensen het? Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees gauw verder!

Zoenen. Zodra je de puberteit nadert, zul je er om je heen misschien steeds meer over horen. Maar wat is zoenen precies? Waarom doen mensen het? Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees gauw verder! ????

Betekenis

Een kus of een zoen staat letterlijk voor het aanraken van je lippen met iets of iemand anders. Dit is meestal met een ander persoon. Het kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld een ontmoeting (iemand drie kussen op de wang geven), maar ook als uiting van liefde. Dan is een zoen vaak op de mond. 

Kussen of zoenen?

Maar wat is dan het verschil tussen kussen of zoenen? In principe is kussen en zoenen hetzelfde. Toch wordt het woord ‘kussen’ in praktijk vaker gebruikt als uiting van begroeting of bijvoorbeeld een kus op iemand zijn wang; of dit nu een geliefde, een vriend of een familielid is, en wordt zoenen meer gebruikt om de uiting van liefde tussen twee mensen te beschrijven. ????

Tongzoenen

Tongzoenen is eigenlijk gewoon zoenen, maar dan, zoals de naam al zegt, met een beetje tong erbij. Tongzoenen betekent dus niet dat je alleen maar los met jullie tongen om elkaar heen bewegen. Het is een combinatie van een zoen op de mond waarbij de lippen een beetje opengaan en je, vaak rustig en voorzichtig een beetje om elkaars tong beweegt. 

Wanneer moet je zoenen?

Onthoudt één ding heel goed: je hoeft NOOIT te zoenen als jij het niet wilt! Sommigen zijn er nu eenmaal eerder aan toe dan anderen. Ben jij er nog niet klaar voor? Voel je nooit verplicht om met iemand te zoenen omdat hij of zij dat wilt, of omdat bijvoorbeeld je vriend(inn)en al wel gezoend hebben. Iedereen heeft zijn eigen tempo en dat is helemaal oké! ????

Hoe moet je zoenen?

Zoenen kan op heel veel manieren en iedereen vindt andere dingen lekker. Probeer samen te ontdekken wat jullie lekker vinden. Eén tip durven we alvast met zekerheid mee te geven en dat is: zorg voor een frisse adem. Je zou het zelf waarschijnlijk ook niet lekker vinden om een kus te krijgen van iemand die niet fris uit zijn mond ruikt, toch? 

Ben jij al klaar voor je eerste zoen? Spannend! Probeer er vooral van te genieten en onthoud: het is niet erg als het niet zo gaat als je had verwacht, dat is bij bijna niemand zo. ????  In films gaat het misschien allemaal perfect, maar eigenlijk moet iedereen het eerst leren. En er is maar één manier om dat te doen: veel oefenen. ????  Veel plezier!