Als je geen jongen en geen meisje bent wat ben je dan?

Lesley uit SpangaS: De Campus is geen jongen en geen meisje, wat is die dan wel? Thorn Roos de Vries, die de rol van Lesley speelt, is non-binair net als Lesley in de serie. Wat betekent non-binair?

Lesley van SpangaS: De Campus is geen jongen en geen meisje, wat is die dan wel? Thorn Roos de Vries, die de rol van Lesley speelt, is non-binair net als Lesley in de serie. Wat betekent non-binair precies? Hoe spreek je non-binaire mensen aan? En hoe is Lesley in SpangaS: De Campus? Lees het hieronder!

Wat is non-binair?

Non-binair betekent dat je je niet identificeert als man en ook niet als vrouw, het is een parapluterm voor allerlei mensen met verschillende genderidentiteiten. Zij voelen zich niet een man of vrouw, maar zitten hier tussenin. Het kan zijn dat je de ene dag iets meer man bent en de andere dag iets meer vrouw, doordat het zo voelt voor je.

Hoe spreek je een non-binair persoon aan?

Op dit moment zijn er in de Nederlandse taal alleen mannelijke en vrouwelijke vormen van aanspreken. Hiermee wordt bedoeld dat er alleen woorden als hij en zij of hem en haar worden gebruikt, om non-binaire personen aan te spreken worden ‘die’, 'diens', ‘hen’ en ‘hun’ meestal gebruikt. Bijvoorbeeld in de zin: “Lesley gaat naar De Campus, hier krijgt die les om hun kennis te vergroten.”

Lesley in SpangaS: De Campus

Het eerste wat Lesley op De Campus doet, is de intercom inpikken. Binnen een mum van tijd is die de schoolomroeper en krijgt met toestemming van directeur Femke een eigen radioshow: Lesley’s Wake-upcall. Deze radioshow blijkt voor Lesley de ideale plek om in opstand te komen of relletjes te veroorzaken, want Lesley is een rebelse sensatiezoeker die vol met plannetjes zit. Lesley staat altijd klaar voor hun vrienden.