Beroepen. Welke past bij jou?

Op school is het je vast weleens gevraagd. Wat wil je later worden? Grote kans dat je daar nog geen antwoord op hebt. Welk beroep past bij jou? Wij helpen je!

Op school is het je vast weleens gevraagd. Wat wil je later worden? Grote kans dat je daar nog geen antwoord op hebt. Er is zoveel keuze, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke beroepen zijn er? Welke opleiding moet je daarvoor volgen? En welke past dan het beste bij jou? Lees snel verder, dan helpen we je op weg!

Wat zijn beroepen?

Een beroep is een verzameling van werkzaamheden en taken die behoren tot een baan van een persoon. Voordat je een beroep kunt uitoefenen moet je voldoende kennis tot je beschikking hebben. Hiervoor doe je een opleiding. Het is dan ook belangrijk dat je weet in welk vakgebied je wil werken, voordat je de keuze maakt voor een bepaalde opleiding/studie. Maar niet getreurd, je kan later altijd nog wisselen van vakgebied. 

Welke beroepen zijn er?


Er zijn ontelbaar veel beroepen te vinden. Beroepen die op dit moment heel populair zijn, zijn: Advocaat, Docent, Acteur, Steward(ess), Personal Trainer, Verpleger, Ontwerper, Makelaar, Kok, Fotograaf, Recruiter en Tandarts. Het gaat er vooral om dat je een beroep kiest wat bij jou past. Denk maar eens aan de werkzaamheden die je het liefst doet. Met je handen werken? Met cijfers bezig zijn? Eindeloos je eigen kamer/huis/auto/tuin ontwerpen? Of bekommer je je het liefst over mensen die hulp nodig hebben?

Welke beroepen verdienen goed?

Beroepen waar je veel geld mee kunt verdienen zijn erg uiteenlopend. Goed betaalde banen in 2020 zijn: 

10. Data Scientist
9. Apotheker
8. Advocaat
7. Manager Software Development
6. HR-directeur
5. Notaris
4. Finance Manager
3. Voorzitter Raad van Bestuur
2. Gezagvoerder Vliegtuig
1. Medisch Specialist

Een goed betaalde baan zegt alleen niet alles. Het is namelijk ook belangrijk dat je jezelf kunt zijn in het werk dat je doet. Dat je er energie van krijgt en dat je er een positief gevoel aan overhoudt. Neem dit dus ook vooral mee in de keuzes die je maakt. 

Welk beroep past bij mij?


Welk beroep je later wil uitvoeren en welke opleiding je hiervoor moet volgen, kan je zelf het best beslissen. Er zijn online veel beroepskeuzetests te vinden die je op weg helpen bij het maken van je keuze. Let wel op, wat er uit de beroepskeuzetest komt, wil niet per definitie zeggen dat dat het beroep is wat je moet gaan uitvoeren. Ga langs op scholen, laat je informeren en praat er goed over met vrienden of familie.