Morris Achter de Schermen

Neem een kijkje achter de schermen en ontmoet Morris! Maar pas op, spolier alert! Luister eerst de aflevering! Zapper Lila vroeg Roos het hemd van het lijf!

Hoi Morris! Kan je kort samenvatten wat jouw mysterie was?
Bij ons huis, naast een schuur, was na een regenbui in de grond een zinkgat ontstaan. En daar zag ik iets roods liggen. Ik schrok wel een beetje. Want ik zag niet was het was. Ik moest het uitgraven. Het was een heel oude rode portemonnee. Er zat van alles in. Een bonnetje van een schoenenwinkel, een bankpasje en ook oud geld dat vastgeplakt zat. Er zaten ook twee sleutels in. En een postzegel. Ik wilde zo graag weten van wie die portemonnee was.

 Is het mysterie helemaal opgelost? 
We hebben er best lang over gedaan, maar het mysterie is helemaal opgelost. De portemonnee was van een mevrouw en die mevrouw hebben we opgespoord. Ze heeft haar rode portemonnee teruggekregen.

Ben je opgelucht dat het mysterie is opgelost?
Ja! De mevrouw die haar portemonnee terug kreeg was zo blij. Ze kreeg ook vochtige ogen toen ze de twee sleutels zag. De sleutels waren van haar eerste huisje van 40 jaar geleden. Ik vond het zo fijn dat ik haar portemonnee kon teruggeven die ze al 40 jaar kwijt was.

Slaap je beter sinds het mysterie is opgelost?
Ik denk dat ik wel wat beter slaap nu het mysterie is opgelost. Ik ben vooral blij dat de portemonnee nu bij de mevrouw terug is.

Wat vond je het spannendst tijdens het oplossen van het mysterie?
Ik vond niets echt eng. Maar ik vond het wel spannend om alles zelf te doen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een brief geschreven naar de bank van het bankpasje. En toen de bank zelf opgebeld. 

Wat vond je het grappigste tijdens de opnameperiode?
We waren in een buurt op zoek naar de schoenenwinkel. We moesten erg zoeken. We hebben aan allerlei mensen in de buurt uitgelegd dat we een portemonnee hadden gevonden. Toen we dat aan een oud vrouwtje op straat uitlegden zei ze alleen maar heel enthousiast: “En, zat er poen in?”.

Heb je al een nieuw mysterie ontdekt? 
Nog niet. Maar hoop ik wel dat ik er snel een ontdek. Want ik voelde me een soort detective tijdens het oplossen.

Wat voor tips heeft Sara jou gegeven, om beter te worden in het oplossen van mysteries? 
Ik heb geleerd dat je vooral veel vragen moet blijven stellen aan verschillende mensen. Gewoon doorgaan met zoeken, niet afhaken. We zijn zelfs naar het stadsarchief gegaan om de bank en de schoenenwinkel op te sporen. Het was heel leuk om dat met Sara te doen. Ze is heel gezellig en enthousiast. Ze hielp me met alles. En ze zat er bij toen ik de bank ging opbellen. Eigenlijk waren we samen twee detectives!

Wat geef jij als tip aan kinderen die ook hun mysterie willen oplossen!
Je moet weten dat je in het stadarchief heel veel oude artikelen en documenten kunt vinden over de stad. Je kunt daar gewoon heen gaan. Als je uitlegt waarvoor je komt dan helpen ze je.

De foto van Morris is van Sabine Rovers.

Hoe dacht jij dat de eigenaar, J. van den Biggelaar, eruit zag?