Jynx Achter de Schermen

Neem een kijkje achter de schermen en ontmoet Jynx! Maar pas op, spolier alert! Luister eerst de aflevering! Zapper Lila vroeg Jynx het hemd van het lijf!
 

Hoi Jynx! Kan je nog kort samenvatten wat jouw mysterie was
?
Mijn overgrootopa had een kluis op zijn kamer. Hij werkte bij de politie. Die kluis was met schroeven in de vloer geschroefd. Hij moest daar van de politie zijn pistolen in bewaren. Maar toen hij naar een bejaardentehuis ging gaf hij de kluis aan mijn opa en oma. Toen ik bij mijn opa en oma was, speelde ik een keer verstoppertje. En toen vond ik de kluis.  Ik wilde graag weten wat er in de kluis zat. Ik heb wel een beetje aan de code gedraaid. Maar ik kreeg ‘m niet open. De kluis was al 20 jaar niet open gemaakt. Toen kwam Sara.

Is het mysterie helemaal opgelost? 
Ja. We zijn naar een soort bouwplaats gegaan waar allemaal mensen met eigen klusdingen bezig zijn. Het openbreken was heel moeilijk: we hebben een brander geprobeerd, maar dat lukte niet. In de kluis zat een soort laag beton dat niet kon branden. Toen hebben we een enorme slijptol gebruikt om de kluis kapot te maken. En na lang slijpen lukte dat uiteindelijk wel!

En wat zat uiteindelijk in de kluis?
Er zaten twaalf zilveren rijksdaalders in die 7 euro 84 per stuk waard zijn. Dat is dus bij elkaar bijna 100 euro. Maar er zat ook een verhaal in de kluis, door mijn opa getypt. Over hoe hij was opgepakt door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. En er zaten ook voedselbonnen uit de oorlog in de kluis.

Weet je al wat je met het geld wil gaan doen?
Van mijn oma mag ik de zilveren rijksdaalders hebben. Ik ga wachten tot de zilveren rijksdaalders meer waard worden. En dan ga ik ze pas inwisselen.

Hoe vind je het dat jouw mysterie is opgelost?
Ik was heel blij. Ik vind het echt leuk. Mij oma was heel erg blij met het verhaal van mijn overgrootvader. Want hij had niet veel over de oorlog verteld. Hij werkte op een hoog niveau bij de politie maar had zijn verhaal over hoe hij was opgepakt in de oorlog dus wel opgeschreven.

Wat vond je het spannendst tijdens het oplossen van het mysterie? 
Toen we de kluis open gingen breken. Dat was heel spannend, met al dat gereedschap.

Wat vond je het grappigste tijdens de opnameperiode?
Tijdens het openbreken bleef er een man maar meekijken die eigenlijk naar huis moest. Hij wilde perse weten wat er in de kluis zat. En wij zeiden telkens: Jij moest toch ergens heen??! Toen de kluis open was ging ie pas weg.

Heb je al een nieuw mysterie ontdekt? 
Nee, gelukkig niet! Want je wilt een mysterie de hele tijd oplossen. En dan word je boos als het niet lukt. Het is leuk om een mysterie te hebben, maar het moet wel opgelost worden.

Hoe vond je het om samen met Sara dit avontuur aan te gaan?
Sara was heel gezellig. En heel vrolijk en behulpzaam. En ze heeft mij geleerd om niet op te geven.

Wat geef jij als tip aan kinderen die ook hun mysterie willen oplossen!
Blijven nadenken, zelfstandig denken en niet opgeven.

De foto van Jynx is van Sabine Rovers.

Als jij zilveren rijksdaalders ter waarde van 100 euro had gevonden, wat zou jij dan doen?