Zelf papier maken

Jill laat Ava en Feline zien hoe je zelf papier kunt maken.

Wat heb je nodig 
- (oud) papier
- aquarelverf
- goudfolie
- staafmixer
- grote bak
- fotolijstje
- horgaas
- sponsje
- theedoeken of lapjes vilt
 

Stappen
1.  Haal het frame van het fotolijstje en plak het horgaas aan het frame (of vraag je ouders het vast te nieten) dit is je schepraam.
2. Verzamel (oud) papier en scheur dit tot kleine stukjes (je hebt ongeveer 10 A4tjes nodig om 6 bladen te maken). 
3. Doe de papiersnippers in een bak waar je schepraam in past en vul de bak met warm water. Voeg er aquarelverf aan toe en roer het goed door. 
4. Mix de papiersnippers met de staafmixer fijn tot je een papier-pulp overhoudt. Doe er dan goudfolie bij en mix deze ook even mee.
5. Schep de pulp op je schepraam en laat het even uitlekken. Leg er een lap vilt (of theedoek) op en keer hem voorzichtig om op tafel. Met een sponsje dep je het meeste vocht er af (door het gaas heen) en dan haal je je schepraam er voorzichtig van af. Het papier heeft ongeveer een week droogtijd nodig. 
7. Als het papier is opgekruld na het drogen kun je het even stomen (met een strijkijzer) en het daarna even onder een zwaar boek leggen. Nu kun je de randen van je bladen in een mooie vorm knippen, eventueel de randjes versieren met glitter en deze achter elkaar binden m.b.v. naald en draad. En zo heb je een prachtig boekje gemaakt!