Sinaasappel kroontaart

Jill maakt een kroontaart voor koningsdag.

Wat heb je nodig (voor springvorm van 17cm)

Voor de sinaasappeltaart:

- 200 gr suiker
- 200 gr bloem
- 100 gr roomboter
- 25 ml melk
- 3 eieren
- een halve theelepel bakpoeder
- een halve theelepel baking soda
- 1 zakje vanillesuiker 
- rasp van 3 sinaasappels
- 25 ml sinaasappelsap 

Voor de koekjes:

- 200 gr witte basterdsuiker
- 400 gr bloem 
- 200 gr roomboter
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker

Voor decoratie:

- royal icing (zie recept onderaan)
- botercrème (zie recept onderaan)
- voedingskleurstof
- eetbare diamanten 
- gouden suikerparels

Sjabloon: https://assets-www.zapp.nl/portal/downloads/000/000/388/original/sjabloon_kroon.pdf?1650541256

Stappen

1. Doe de ingrediënten voor het koekjesdeeg in een kom, kneed er een mooi deeg van en leg het een uur in de koelkast. Teken op dik papier een sjabloon van een kroon-deeltje van 5cm breed bij 10cm hoog. Rol het deeg uit tot ongeveer 2mm dikte en snijd er de koekjes uit. Bak de koekjes af in 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

2. Maak nu de taart: mix de boter met de suiker zacht in een kom. Voeg de eieren en de sinaasappelrasp toe en mix dit erdoor. Doe de bloem, het bakpoeder, de baking soda, de vanillesuiker, de melk en het sinaasappelsap erdoor en mix het tot een glad beslag. Vul de ingevette springvorm met het beslag en bak de taart gaar in 45-60 minuten op 175 graden.

3. Versier de koekjes met royal icing, gouden suikerparels en eetbare diamanten. Overgiet dan de taart met royal icing en decoreer de taart met botercrème als de icing is uitgehard.  

4. Plak dan de koekjes tegen de rand aan m.b.v. de botercrème. Laat een klein beetje ruimte open tussen de koekjes en vul deze op met de botercrème. Decoreer de bovenkant van de taart met nóg meer parels en je sinaasappel-kroontaart is af!

 

* Royal icing (eiwit-glazuur):

Wat heb je nodig 

- 1 eiwit  
- 250 gr poedersuiker
- een mespuntje voedingskleurstof 

 

Stappen

1. Doe het eiwit in een schone, vetvrije kom en sla het stijf tot je kleine pieken kunt trekken.

2. Zeef daarna beetje bij beetje de poedersuiker boven de kom en roer het voorzichtig door het eiwit. Als het eiwit te dik is doe je er een paar druppels water bij.

3. Voor een mooie kleur doe je er al roerend een beetje voedingskleurstof bij.

4. Leg de spuitzak in een hoog glas en vouw hem terug om de buitenkant van het glas heen. Schep met een lepel de vulling in het zakje, haal hem uit het glas en draai de bovenkant een paar slagen.

5.Je kunt ook een diepvrieszakje gebruiken: knip nu pas een puntje van het zakje af; hoe groter het puntje dat je eraf knipt hoe breder je glazuurlijn. 

 

* Botercrème:

Wat heb je nodig 

- 350 gr ongezouten boter  
- 700 gr poedersuiker
- een paar druppels voedingskleurstof 

 

Stappen

1. Mix de poedersuiker met de boter in een kom, tot er een romige massa ontstaat.

2. Meng er met een prikkertje een klein druppeltje voedingskleurstof doorheen en mix tot de botercrème een mooie egale kleur heeft.

3. Als de botercrème iets te dik is, kun je er een scheutje melk doorheen mengen, dan wordt je crème wat dunner en is hij makkelijker spuitbaar.