Paasmandje van brood

Mirte en Jill maken een paasmandje van brood voor de oom van Mirte.

Wat heb je nodig
Voor het mandje:
- 500 gr bloem
- 1 zakje gist
- Mespunt zout
- 75 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 25 gr boter (gesmolten)
- 250 ml melk
- Aluminium folie
- IJzerdraad

Voor het bestrijken:
- 1 losgeklopt ei
- Glazuur voor het plakken:
- 100 gr poedersuiker
- 2 eetlepels water

Voor decoratie:
- Lintje
- Suikerparels

Stappen

1. Zeef de bloem in een kom en meng de gist erdoor.
2. Maak een kuiltje in de bloem met daarin het zout, de suiker, vanillesuiker, het ei, de gesmolten boter en de melk. Kneed het geheel tot een mooi samenhangend deeg. 
3. Dek de kom af en laat deze anderhalf uur rijzen op een warme plek.
4. Vul een kommetje tot de rand met propjes aluminiumfolie en druk het goed aan zodat de afdruk van de kom gevormd wordt. Haal het aluminiumfolie er uit en pak het nog een keer in met een vel aluminiumfolie. 
5. Kneed het gerezen deeg door en rol het uit tot een halve cm dikte. Snijdt er lange repen uit van ongeveer 1cm bij 45cm. 
6. Leg de aluminium “kom” op zijn kop op de (met bakpapier beklede) bakplaat en leg hier gekruist 4 repen over heen, gelijk verdeeld over de kom. Weef hier horizontaal de andere repen doorheen totdat je kommetje bedekt is.
7. Draai 2 repen om elkaar heen en leg deze op de bakplaat rondom het mandje neer en druk de uiteinden tegen elkaar. De losse eindjes van de repen die over het kommetje liggen snijdt je af. 
8. Maak met 3 repen een vlecht en leg deze in de vorm van een cirkel op de bakplaat (ter grootte van de bovenkant van het kommetje) plak de uiteinden aan elkaar; dit wordt de bovenkant van het mandje.
9. Maak op dezelfde manier een kleine ring; dit wordt het sokkeltje. 
10. Maak nu nog een vlecht maar bij deze vlecht je een ijzerdraad mee in het midden. Leg deze in U-vorm op de bakplaat; dit wordt het hengsel.
11. Bestrijk alle onderdelen met losgeklopt ei en schuif ze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Bak de losse onderdelen af tot ze goudbruin zijn in ongeveer 20 minuten, het mandje bak je ongeveer 10 minuten langer.
12. Laat alles afkoelen en plak de onderdelen op elkaar m.b.v. glazuur. Het hengsel prik je met de ijzerdraadjes in de ring aan de bovenkant en je paasmandje is klaar!
13. Vul het mandje met chocolade eieren óf echte, beschilderde eieren voor tijdens het paasontbijt. Om hem nóg feestelijker te maken versier je het mandje met suikerparels, ook deze plak je er op met glazuur.