Carnavalsoutfit

Jill maakt haar eigen carnavalsoutfit.

Wat heb je nodig:

- Elastiek band
- Stroef lint
- 2 hoepels (verschillende maten)
- Mooie stof (150cm breed x 220cm lang)
- Strook tule (70cm breed x 200cm lang)
- organza stof (100cm breed x 150cm lang)
- Dubbelzijdig tape
- (Stof)schaar
- Veiligheidsspelden
- Decoratie-roosjes
- Breed lint
- Glitterstenen

Stappen


1. Knip het stroeve lint af op de juiste lengte en strik hem om de taille heen van een paspop (of van een vriendje, zusje etc.)

2. Knip van datzelfde lint 4 gelijke stukken af; houdt hiervoor de lengte van je been aan. Lijm elk lint rondom verdeeld vast aan het lint om je taille (vouw het lint dat je er aan plakt eerst dubbel om de tailleband heen en lijm hem dan voor en achter vast aan de tailleband). Zet de gelijmde delen vast met een veiligheidsspeld totdat de lijm goed gedroogd is.

3. Neem de kleinste hoepel en knoop deze op heuphoogte vast aan alle 4 de linten, als de hoepel mooi in balans hangt maak je er een dubbele knoop in. Doe hetzelfde met de grote hoepel, deze hang je er zo’n 20-30 cm onder.

4. Nu begin je met het maken van de overrok. Vouw de mooie stof met de achterkant naar voren 2 keer dubbel: 1x over de lengte en 1x overdwars (je hebt nu 4 stoflagen op elkaar liggen) Leg de stof op een platte ondergrond.

5. Teken vanaf de stofranden naar de vouw toe in een mooie lijn de kwart van een cirkel: één hele kleine lijn in de bovenhoek en één grote lijn aan de onderkant. De lijnen zijn parallel aan elkaar en teken ze zo vloeiend mogelijk. (Let op dat je de lijnen aan de goede kant tekent! Je moet de rok namelijk zometeen kunnen uitvouwen) De lijn aan de bovenkant wordt de opening en kun je het best zo klein mogelijk houden, hij wordt namelijk 2x zo groot. (je kunt de opening altijd nog groter maken maar begin klein)

6. Knip nu met de schaar voorzichtig de rok uit over de getekende lijnen en nu zie je dat er een prachtige cirkel-rok ontstaan is! Kijk of je de rok over je heupen kunt krijgen; zo ja, dan is hij goed. Knip op een afstand van 5-10cm langs de bovenrand kleine gaatjes in de gehele breedte van de rok zodat je hier het elastiek band doorheen kunt rijgen (dit wordt de tailleband).

7. Rijg nu het elastiek door de gaatjes, knip het elastiek af op de juiste lengte en leg er een knoopje in. Als je de rok op een paspop maakt kun je de overrok nu over de onderrok aantrekken. Je kunt de rok nu ook zelf aantrekken: trek dan eerst de overrok aan en daarna de onderrok met de hoepels erin. 

8. Maak nu in de strook tule gaatjes aan de bovenkant zoals je bij de overrok hebt gedaan. Rijg de strook aan het elastiek en strik hem over de overrok heen vast. 

9. Versier nu het tule met decoratie-roosjes, deze kun je zelf maken (in Jill’s aflevering “opa en oma” kun je zien hoe je deze maakt). De roosjes plak je vast met dubbelzijdig tape op het tule en aan de andere kant van het tule plak je een stukje lint tegen het roosje aan, dan blijft het roosje beter plakken. Plak ook een paar mooie glitterstenen op het tule waarbij je één steen aan de voorkant en één steen aan de achterkant plakt, ook deze blijven zo beter zitten.

10. Pak tot slot de strook organza en rol deze op tot een strook, strik deze strook om de taillebanden van de onderrok en overrok heen zodat je de elastieken niet meer ziet. Nu is je rok mooi afgewerkt.