Jill leert Molukse Kaarsendans en maakt Kue Lapis

Celeste en Charlize komen mij alles vertellen over de Molukken. Wist jij dat Molukse mensen altijd een grote familie hebben? En dat eten en koken heel belangrijk is in de Molukse cultuur? Uiteraard hebben de meiden ook een recept voor mij meegenomen: Kue Lapis (laagjes cake) en ze leren me de kaarsendans. Dansen met kaarsen, als dat maar goed gaat...!?  

Wat heb je nodig:
- 50 gr bloem
- 50 gr tapiocameel
- 125 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 225 ml kokoscreme (merk kara)
- 175 ml koud water
- Kleurstof bv. roze en groen (voor groen kun je pandanextract gebruiken)
- Beetje olie om de vormpjes in te vetten
- evt. eetbaar glitter en suikerparels

Stappen
1. Meng de bloem, tapiocameel, suiker, vanillesuiker.
2. Voeg beetje bij beetje het water toe en roer met een garde (geen mixer)
3. Voeg de kokoscrème toe en roer goed door.
4. Verdeel het beslag over 3 kommen en voeg aan 2 kommen een kleur/smaakstof toe.
5. Kook water in de onderste laag van de stoompan en laat het koken zodat er stoom vanaf komt. Heb je geen stoompan? Je kunt ook een vergiet/ stoommandje in een gewone pan zetten.
6. Zet de vormpjes op de bovenste laag.
7. Vul elk vormpje met een beetje roze beslag. 
8. Laat dit 5 minuten stomen.
9. Vul het dan met een wit laagje. Laat 5 minuten stomen. Daarna met groen en afsluiten met roze.
10. Het laatste laagje moet 10 minuten. Dus 30 minuten in totaal.
11. Laat het afkoelen (evt in de koelkast). Als het wat koeler is kan je het uit het vormpje halen.
12. Pimp met eetbaar glitter en suikerparels.

* Molukse Geschiedenis
In 1951 kwamen er ruim 12.500 Molukkers naar Nederland.

De Molukken hoorde vroeger bij Nederlands-Indië. In de 17e eeuw was de VOC er de baas en haalde ze er o.a. kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel. Later in de 19e eeuw werd Nederland de baas in dit gebied: Nederlands-Indië werd een kolonie van Nederland. 

Om aan de macht te blijven had Nederland een eigen leger in de koloniën: het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). In dit leger zaten veel Molukse soldaten.

In de tweede Wereldoorlog veroverde Japan Nederlands-Indië. Na de oorlog wilde Nederland weer de baas worden, maar de Indonesiërs wilde dat niet, zij wilden een eigen staat. Het KNIL vocht tegen de Indonesiërs. Molukse KNIL soldaten vochten aan de kant van Nederland tegen hun eigen volk. De Indonesiërs wonnen deze oorlog en riepen de staat Indonesië uit. De Molukkers riepen ook een eigen staat uit: Republik Maluku Selatan (RMS), maar Indonesië was het daar niet mee eens. De Molukse eilanden hoorden bij Indonesië en de staat RMS werd niet erkend. De Molukse KNIL soldaten konden niet in Indonesië blijven.

In 1951 moesten de Molukse KNIL soldaten verplicht met hun gezinnen naar Nederland. Dat zou voor een paar maanden zijn, tot de RMS als officiële staat werd erkend, maar dat is nooit gebeurd. De Molukkers hadden het erg zwaar in Nederland. Ze hadden Nederland geholpen in de oorlog, maar werden hier slecht behandeld: ze werden ontslagen bij het KNIL, woonden in barakken van oude concentratiekampen en later bleek dat ze helemaal niet terug konden naar hun eigen land.