Tattookoekjes

Samen met Dave Dekker maak ik een tattookunstwerk. Geen tattoo op onszelf hoor, maar een om op te eten.

Tuile tattoovaantjes

Wat heb je nodig:

- 50 g boter
- 1 eiwit
- 60 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 g bloem
- Snufje zout
- Cacaopoeder
- Siliconen bakmatje

Stappen

Stap 1
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Stap 2
Smelt de boter op laag vuur.

Stap 3
Klop in een beslagkom het eiwit los met de poeder- en de vanillesuiker.

Stap 4
Zeef de bloem met het zout erboven en roer het samen met de gesmolten boter tot een dik, vloeibaar beslag.

Stap 5
Schep 1/4 van het beslag in een andere kom en doe er een flinke theelepel cacaopoeder bij. Doe dit beslag in een spuitzak. Gebruik een heel smal spuitmondje of knip een heel klein stukje af van het puntje van de spuitzak.

Stap 6
Leg een siliconen bakmatje (geen bakpapier gebruiken) op de bakplaat. Maak, met de bolle kant van een lepel, vaantjes. Het is belangrijk dat je de vaantjes echt heel dun maakt.

Stap 7
Schrijf nu met het cacaobeslag een tekst op de vaantjes.

Stap 8
Bak de tuiles 7 a 8 minuten in de oven. Zodra de randjes bruin worden, zijn ze goed.

Stap 9
Leg een aantal ronde langwerpige dingen klaar, bijvoorbeeld spatels, klein deegrolletjes etc.
Zodra de vaantjes klaar zijn haal ze van het matje met een spatel. Drapeer ze meteen over de spatels. Dit moet even snel gebeuren want de vaantjes worden heel snel hard.

Stap 10
Maak het hart zoals hieronder en versier met donker roze royal icing. Trek een randje langs het hart en teken een bloem, met zwarte icing. Plak daarna het vaantje op het hart met roze of witte icing.

Hartjeskoek

Wat heb je nodig
- 200 gram witte basterdsuiker
- Zakje vanillesuiker
- 200 gram koude boter
- 1 ei
- 400 gram bloem

Stappen

Stap 1
Mix de boter met de suiker.

Stap 2
Voeg het ei toe.

Stap 3
Voeg nu de bloem toe en mix met deeghaken. Als het gemengd is, even kneden, zodat er een deegbal ontstaat. Verpak het deeg daarna in folie en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan.

Stap 4
Rol het deeg uit, niet te dun en snijd er een groot hart uit.

Stap 5
Bak in de oven op 180 graden, tot de randjes bruin worden.

Stap 6
Maak de royal icing, zie recept hieronder.

Royal icing

Wat heb je nodig
- Eiwit van 2 eieren 
- 300 gr poedersuiker 
- Voedingskleurstof rood en zwart

Stappen

Stap 1
Voeg het eiwit en de poedersuiker samen en mix, tot dat je de juiste dikte hebt: Laat een druppel royal icing in de kom vallen en kijk wanneer deze onzichtbaar wordt. Voor de koekjes wil je dat de icing mooi uitloopt, maar ook weer niet te dun is en van het koekje glijdt.
Wil je het dikker: nog even blijven mixen.
Wil je het dunner: voeg een beetje water toe.