Bossche Bol met Leendert

Leendert (Mees Kees) en ik gaan Bossche bollen maken. 

Wat heb je nodig:

- 75 g boter, in blokjes
- 100 g bloem
- 3 eieren
- 150 ml kraanwater
- Mespuntje zout
- 200 g pure chocolade in blokjes
- 300 ml slagroom
- 1/2 zakje slagroomversteviger
- Vanille suiker
- Roze kleurstof
- Kers
- Sprinkles
- Spuitzak

Stappen

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een bakplaat met een silicone matje of vet de bakplaat zelf in.

Stap 2
Breng in een pan met een dikke bodem, het water met de boter en het zout aan de kook. Laat de boter smelten.

Stap 3
Voeg zodra de boter gesmolten is, de bloem toe en roer met een houten lepel tot er een deegbal ontstaat. Neem daarna pas van het vuur. De bloem moet echt even gaar worden.

Stap 4
Roer de eieren één voor éen door het deeg. Blijf roeren tot er een stevig en glanzend deeg ontstaat.

Stap 5
Doe het deeg in een spuitzak en spuit flinke hoopjes op de bakplaat. Houd 5 cm ruimte tussen de bergjes. Bak de soezen in het midden van de oven in 25-30 min. gaar. Open de oven tussentijds niet, anders zakken de soezen in. Maar zet de oven 5 minuten voor de soezen klaar zijn, wel op een kiertje om de waterdamp te laten ontsnappen.

De soezen worden echt bruin.

Stap 6
Laat de soezen afkoelen.

Stap 7
Klop in een kom 300 ml slagroom met de vanillesuiker, de slagroomversteviger en de roze kleurstof stijf. Doe de slagroom in de spuitzak.

Stap 8
Maak aan de onderkant van de soes een gaatje en vul de soes.

Stap 9
Smelt de chocolade au-bain marie en doop de soezen, zo diep mogelijk, in de chocolade.

Stap 10
Spuit een toefje slagroom op de soes en versier met een kers.

Kers: Smelt chocolade, doop de kers er in en duw er een suikerpareltje in. Laat hard worden en je kunt ze gebruiken om de soes te versieren.