Macarons maken

Macarons maken is best lastig. Jill heeft nu een heerlijk recept dat ook nog eens makkelijk te maken is. Succes en... enjoy!

Wat heb je nodig:

  • 225 gram poedersuiker 

  • 125 gram amandelmeel 

  • 25 gram fijne kristalsuiker 

  • Eiwit van 3 grote eieren (in totaal 100 gram) 

  • 2 á 3 druppeltjes rode voedingskleurstof 

  • 1 pot frambozenjam 

 

Stappen 

1. Verwarm de oven voor op 170 º en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

2. Doe het amandelpoeder bij de poedersuiker in een kom en meng het 30 seconden met een spatel goed door elkaar. 

3. Zeef het mengsel samen door een zeef in een mengkom. 

4. Schenk het eiwit in een andere mengkom en mix op de hoogste stand 30 seconden. 

5. Voeg, zodra het eiwit schuimig wordt, de fijne kristalsuiker geleidelijk toe en klop het mengsel nog circa 10 minuten op de hoogste stand. Het moet een compacte, witte massa worden. 

6. Voeg een paar druppeltjes  rode voedingskleurstof toe en mix nog even goed door, tot je een egaal roze eiwitmassa hebt. 

7. Doe het poedersuiker-amandelmengsel bij het geklopte eiwit en schep alles met een rubberen spatel voorzichtig door elkaar. (Bewerk het beslag snel, zo voorkom je dat de macarons barstjes krijgen tijdens het bakken) 

8. Zet het plastic zakje met 1 punt naar beneden in een waterglas, drapeer het over de glasrand en schep nu het macaron beslag in het zakje zodat het halfvol is. Draai de bovenkant van het zakje dicht en knip het puntje eraf zodat er een opening van ± 1cm ontstaat. 

9. Spuit iets afgeplatte rondjes van ± 4 cm op het bakpapier en houd er wat ruimte tussen, want de macarons lopen iets uit. (Probeer ze even groot te maken, want je gaat er straks 2 op elkaar zetten) 

10. Bak de macarons 10 tot 12 minuten in de oven en draai de bakplaat halverwege de baktijd om. Laat de macarons op een rooster volledig afkoelen. 

11. Keer de macarons als ze zijn afgekoeld om en maak in het midden een kuiltje door er voorzichtig in te drukken, zo past er meer vulling in! 

12. Draai nu de helft van de macarons weer om zodat ze met de bovenkant omhoog liggen, en schep bij de andere helft op  de binnenkant een lepeltje frambozenjam. Plak nu de macarons op elkaar. Het is belangrijk dat de vulling tot de rand van de macarons komt want anders worden de macarons van binnen te droog. 

13. Leg ze op een groot bord en zet ze 1 uur in de koelkast om hard te worden. 


Jill's tip: 

Bewaar de macarons eventueel in een luchtdicht afgesloten trommel. (Al geef ik je weinig kans dat er een paar overblijven, ze zijn zó lekker dat iedereen er van blijft eten tot ze op zijn…)

 

Macarons in andere kleuren maken?

Wil je macarons in een andere kleur en smaak? We hebben een aantal andere smaken op een rij gezet. Hou dus het recept hierboven aan, maar verander de kleur- en smaakbepalende ingrediënten hiermee:

ORANJE 
♥    Sinaasappelschil raspen (voor het koekje) 
♥    Sinaasappeljam (voor de vulling) 

GEEL 
♥    Citroenschil raspen (voor het koekje en de vulling, gebruik botercrème) 

ROOD 
♥    Aardbeien blenden (voor het koekje) 
♥    Aardbeienjam (voor de vulling) 

GROEN 
♥    Limoenschil raspen (voor het koekje en de vulling, gebruik botercrème) 

BRUIN 
♥    Cacaopoeder (voor het koekje en de vulling, gebruik botercrème) 

 

Hoe maak je botercrème?

Als er geen jam bestaat in de kleur van de macarons die je wilt maken, dan kun je als alternatief botercrème maken. Dit doe je door 200 gram boter (op kamertemperatuur) en 100 gram poedersuiker goed met elkaar te mengen. Dit wordt dan wit. Vervolgens voeg je de rasp toe aan de botercrème en blijf je roeren tot het goed gemengd is. Voeg nog meer rasp toe als je nog niet tevreden bent over de kleur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de botercrème van je macarons wit te laten en alleen het koekje een kleur te geven. It's your party!