Modekoekjes maken

Ga je een high tea houden? Wat echt niet mag ontbreken zijn natuurlijk de koekjes! En weet je, het is helemaal niet moeilijk om die zelf te maken. Ik heb een heel simpel recept voor je en we maken het nog een stapje leuker, want we gaan ook zelf de vormpjes maken.

Wat heb je nodig:

  • 250 gram bloem 

  • 125 gram koude boter 

  • 125 gram suiker 

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 ei 

  • 1 eetlepel water 

  • Mespuntje zout 

  • Meel om het werkblad mee te bestuiven 

 

Stappen 

1. Meng de ingrediënten bij elkaar in een beslagkom. Snij de boter in kleine stukjes, dat is makkelijker bij het kneden. Goed doorkneden tot het een mooie deegbal is. Als het deeg niet meer aan je handen plakt is het goed! 

2. Laat het deeg even afkoelen in de koelkast. 

3. Maak ondertussen de vormpjes al. Je kunt deze fashion-sjablonen van Jill downloaden, maar je kunt natuurlijk zelf ook iets tekenen. Als je het zelf doet, zorg dat het vormpje groot genoeg is om ze in deeg uit te snijden. Als de vormpjes klaar zijn, knip ze dan uit. 

4. Verwarm de oven ondertussen vast voor op 180 graden. 

5. Haal het deeg uit de koelkast en neem het mee naar je werkblad. Bestrooi het met een beetje bloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Rol hierop het deeg uit met een deegroller. Heb je die niet, dan kun je ook een fles gebruiken. 

6. Leg de vormpjes op het deeg en snijd ze met een mesje uit. 

7. Leg de vormpjes op de bakplaat. Leg er een bakmat of bakpapier op, dan blijven de koekjes niet aan de plaat vastplakken. 

8. Laat de koekjes 10 a 12 minuten in de oven bakken tot ze goudgeel zijn. Laat ze hierna even afkoelen.

 

Zijn de koekjes klaar, dan gaan we ook zelf het glazuur maken. Daarvoor heb je nodig: 

  • Eiwit van 2 eieren 

  • 250 gr poedersuiker 

  • Voedingskleurstof, diverse kleuren 

  • Diverse kleuren strooiversiering en eetbare strooiparels

 

Stappen 

1. We gaan het glazuur maken. Splits hiervoor het eiwit van het eigeel. Doe dit in een apart schaaltje, mocht het misgaan, dan kun je met een ander ei opnieuw beginnen. Gooi het eigeel niet weg, daar kun je een haarmasker van maken! 

2. Klop het poedersuiker en het eiwit met een garde. 

3. Voor een mooie kleur van je glazuur doe je er wat voedingskleurstof bij. Maar voor een mooie rode kleur kun je er bijvoorbeeld ook een klein beetje bietensap bij doen. Voor een paarse glazuur kun je bramensap gebruiken, en noem maar op! 

4. Doe het glazuur in een diepvrieszakje en knip een klein hoekje van het zakje af. Zo heb je zelf je eigen spuitzak gemaakt! Tip: span het diepvrieszakje om een glas heen, dan kun je het zakje eenvoudig vullen! 

5. Nu kun je de koekjes versieren! Spuit het glazuur erop en doe daarna de kraaltjes en andere strooiversiering erop. Let op: doe dit nog voor het glazuur is opgedroogd!