Pompoen partylight maken

In donkere dagen kun je niet genoeg lichtjes hebben staan! Wist je dat je met een pompoen een hele sfeervolle partylight kunt maken? Ik leg je uit hoe! En nog leuker… met het uitgeholde vruchtvlees kun je vervolgens ook nog een lekkere pompoencake maken!

Wat heb je nodig:

  • 1 grote pompoen 

  • Mes 

  • Lepel 

  • Uitschraapmesje/schepje 

  • Pompoenzaagje 

  • Azijn 

  • Prikpen of dikke naald 

  • Punaises 

  • (Gouden) stift 

  • Sjabloon 

  • Waxinelichtjes 

 

Stappen 

1. Kies de mooiste kant van de pompoen uit en prik gaatjes waar je een opening gaat maken in de bovenkant. 

2. Maak om het steeltje een rondje en aan de lelijke kant van de pompoen een rechthoek. Zo wordt het net een deurtje en dan kun je de pompoen makkelijk uithollen! 

3. Maak met een pompoenzaagje een opening in de pompoen, zodat je de binnenkant kan uithollen. Hier heb je waarschijnlijk wel even hulp bij nodig. Je snijdt dus een rondje uit met een rechthoek eraan vast. Zorg wel dat je alles in een keer uitsnijdt, dus niet in kleine stukjes maar een groot stuk, zodat je het deurtje weer terug kan plaatsen alsof er niks met de pompoen gebeurd is. Probeer het schuin uit te snijden, dan kun je ‘m makkelijker terugplaatsen! 

4. Schraap met een lepel al het vruchtvlees en de pitten eruit. De pitjes gooi je weg, maar bewaar het vruchtvlees in een pannetje want daar kun je een waanzinnige cake van maken! 

5. Maak nu vormpjes in de pompoen waardoor het licht naar buiten kan schijnen. Hiervoor kun je mijn sjablonen uitprinten. Print zo’n sjabloon uit, bevestig deze op de pompoen met een punaise en snij het langs het randje uit met een mesje. Je hoeft de sjablonen niet te gebruiken, je kunt ook zelf een vormpje uitsnijden. Let op: als je het te eng vindt, vraag je ouders om even te helpen! 

6. Met een stift (het liefst goud want dat is het mooist) kun je de pompoen nu gaan versieren. Met bloemetjes, hartjes, vlinders… jij bent de baas! Leef je uit! 

 

Jill's tip:

Spoel de uitgeholde pompoen uit met water en een beetje azijn voor je hem gaat versieren. Dan blijft de pompoen langer goed, anders krijgt ‘ie bruine plekken.