Kerstboom-meringues maken

Ik ga jullie laten zien hoe je mijn favoriete kersttoetje maakt: kerstboom-meringues! Het ziet er geweldig uit, is superlekker en ook nog eens makkelijk te maken. Helemaal Jill-proof dus!

Wat heb je nodig:

  • 150 gram eiwit (van 5 eieren grootte M) 

  • 300 gram extra fijne suiker 

  • Bakplaat 

  • Bakpapier 

  • Spuitzak met kartelmondje 

  • Sjablonen (hiernaast te downloaden) 

  • Suikerglazuur

 

Stappen 

1. Verwarm de oven voor op 100 graden. 

2. Print het sjabloon en knip de vormen uit. 

3. Zet het bakblik klaar, en leg de uitgeknipte sjablonen op het bakblik, met daarover een vel bakpapier. Straks kun je met de spuitzak de sjablonen volgen om de takken van de kerstboom te maken.

4. Splits de eieren en weeg 150 gram eiwit af en giet over in de mengkom van de keukenmachine. Let op: zorg ervoor dat de mengkom vetvrij is. Je kunt hem voor de zekerheid nog een keer goed afwassen met afwasmiddel, naspoelen en goed drogen. 

5. Begin met de lage stand van de keukenmachine. Zo krijg je luchtbelletjes die het mengsel straks stevigheid geven. 

6. Zet nu de stand op hoog en blijf net zolang kloppen tot je stevige punten eiwit hebt. Je moet nu de kom kunnen omkeren zonder dat er iets uitvalt. Let er wel op dat je niet te lang blijft kloppen, dan wordt je mengsel vlokkerig en is het niet meer zo elastisch en makkelijk te spuiten. 

7. Zet je keukenmachine nu op de hoogste stand en doe er lepel voor lepel de suiker bij. Voeg pas nieuwe suiker toe als er zich weer punten vormen. 

8. Klop nog 5 tot 7 minuten door nadat je de laatste schep suiker hebt toegevoegd. 

9. Het mengsel is klaar als je je vinger in het mengsel doopt en er een mooie, glanzende punt op zit als je hem er weer uithaalt. 

10. Schep het mengsel over in de spuitzak en vul de sjablonen in met het eiwitmengsel. 

11. Bestrooi de takken nu met suikerballetjes (belangrijk: kies hier balletjes met een metallic laag, anders gaan de balletjes smelten in de oven!). 

12. Schuif het bakblik in de oven en bak de meringues in ongeveer 1,5 uur gaar. 

13. Haal de bakplaat uit de oven en laat de meringues afkoelen. 

14. Maak ondertussen het glazuur met wat poedersuiker en water. 

15. Nu kun je de kerstboom gaan opbouwen! Zet de grootste tak op een vlakke ondergrond, doe de glazuur erop met een kwast in het midden en plaats de op een-na grootste tak erop. Ga zo door tot je het topje erop kunt zetten. 

16. Serveer met ijs, fruit, of wat je maar lekker vindt!