Carrotcake met gesuikerde Bloemen

Je kunt ook iets met natuur doen in de keuken. We gaan een carrotcake (wortelcake) maken met een typische Jill-touch. De versiering bestaat namelijk uit eetbare bloemen! Ik hoor jullie al denken: getsie, dat is toch konijnenvoer! Maar nee hoor, het is hartstikke lekker en ziet er heel mooi uit! Aan de slag.

Wat heb je nodig: 

  • 150 gram boter 

  • 1 kleine winterpeen (dun geraspt) 

  • 150 gram fijne kristalsuiker 

  • 2 eieren 

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • 1 theelepel kaneel  

  • 125 gram blanke rozijnen (zak 250 gram) 

  • 100 gram verse roomkaas (kuipje 150 gram)

 

Voor de topping en de bloemen: 

  • 50 gram boter 

  • 185 gram poedersuiker  

  • 1,5 zakje vanillesuiker 

  • Rasp van 1 limoen 

  • 1 eiwit 

  • Kopje zeer fijne kristalsuiker 

  • Eetbare bloemen en bloemenblaadjes (bijvoorbeeld viooltjes, kamille, rozen, acacia of Oostindische kers) 

 

Stappen 

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg daarna het bakpapier op de bodem van de bakvorm. 

2. Smelt 150 gram boter in een pannetje. Meng daarna de boter, wortel, suiker, eieren en een mespuntje zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. 

3. Roer tot slot de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. 

4. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Tip: je test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje. Als het stokje schoon uit de cake komt is het goed. 

5. Neem de cake uit de oven en laat ‘m minstens 1 uur afkoelen. Ondertussen ga je de topping maken. Hiervoor laat je de rest van de boter (50 gram) zacht worden (niet smelten). Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer tot er een glad glazuur ontstaat. 

6. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil van de limoen en roer het door het roomkaasmengsel. 

7. Neem de cake uit de bakvorm en leg ‘m op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur lekker langs de rand druipen. Zet hierna de cake nog ongeveer 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft. Snijd de cake in 16 blokjes en leg elk blokje apart in een cupcakehoudertje. 

8. Tot slot maak je de bloemen voor de versiering. Haal er hiervoor wat gebladerte vanaf en was ze voorzichtig. Laat ze goed drogen op een stuk bak- of keukenpapier. Als je zelf de bloemen plukt, let dan goed op dat ze gezond en schoon zijn. Als je rozen gebruikt: alleen de bloemblaadjes worden gegeten. 

9. Klop wat eiwit een beetje op, voeg eventueel een lepel water toe, maar maak er geen slagroom van. Bestrijk de bloemen met een kwastje met een dun laagje eiwit. Je kunt ze ook onderdompelen en het teveel aan eiwit eraf laten druipen. 

10. Bestrooi de bloemen nu met een zeef met poeder- of kristalsuiker. Schud voorzichtig het teveel aan suiker eraf en laat de bloemen enkele uren drogen op een stuk bakpapier. Daarna kun je ze op de cake doen en smullen maar!