Hoe werkt een greenscreen?

Heb jij je altijd afgevraagd hoe mensen ineens in de ruimte zijn zonder astronautenpak aan? Of dat je ineens in een ander land bent zonder te reizen? Dan staan deze mensen waarschijnlijk voor een greenscreen, maar hoe werkt zo’n greenscreen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een greenscreen?
Een greenscreen is een groot groen oppervlakte waar mensen voor kunnen staan of zitten. Daarna kan je door middel van videobewerking de groene achtergrond weghalen en zelf iets anders erachter zetten. Een ander woord voor greenscreen is Chromakey. Het hoeft niet altijd een groen oppervlakte te zijn. Er bestaan ook felle blauw doeken die je op dezelfde manier kunt gebruiken.

 

Hoe wordt de achtergrond verandert?
In principe kan je elke achtergrond die je wil achter iemand plaatsen. Van een grappige video tot een foto van de planeet Mars. De vraag is alleen, hoe pas je de achtergrond aan? Door videobewerking wordt het groene doek weggehaald en blijft alleen de persoon over die er voor staat. Daarna kun je er van alles achter plakken. De persoon kan bijvoorbeeld een belangrijke mededeling vertellen en er een grappige clown op de achtergrond staat.

 

Waar wordt een greenscreen voor gebruikt?
Een greenscreen wordt vaak gebruikt. De bekendste reden waarop een greenscreen wordt gebruikt is om films te maken. Als je kijkt naar superheldenfilms, zijn er veel scenes voor een greenscreen opgenomen. Je kan ook een greenscreen gebruiken om prachtige foto’s te maken. Door de magie van editing, kan je unieke foto’s maken dat jij bijvoorbeeld heerlijk in het zonnetje op Curaçao zit, terwijl je thuis bent. Bij het journaal op televisie gebruiken ze ook een greenscreen als ze het weer voor de volgende dag laten zien. 

Heb jij weleens voor een greenscreen gestaan?