Hoe ontstaan edelstenen?

Je kent vast die mooie glimmende stenen wel, toch? Ze hebben allerlei kleuren en schitteren in het licht. Wist je dat deze door de natuur worden gemaakt? Vet hè?

Mineralen

Edelstenen bestaan uit één of meerdere mineralen die heel langzaam samenkomen en dan edelstenen of kristallen vormen. Mineralen zijn stoffen die in de natuur voorkomen, zoals zout, ijzer en koper. Een edelsteen kan miljoenen tot wel miljarden jaren oud zijn, omdat het zo lang duurt voordat ze helemaal gevormd zijn.

Ontstaan van edelstenen

Edelstenen ontstaan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld uit magma. Dat is heel heet, vloeibaar gesteente dat diep onder de grond zit. Als het magma afkoelt, vormen er kristallen. Deze kristallen kunnen door aardverschuivingen naar de oppervlakte worden geduwd. Ook bergen die langzaam kleiner worden door erosie kunnen edelstenen worden. Erosie is wanneer delen van de bergen worden afgesleten door dingen zoals wind en regen. De kleine stukjes steen worden verplaatst door rivieren en komen uiteindelijk op de bodem van de zee terecht, waar ze hard worden en gesteente vormen. Sommige edelstenen kun je maar op bepaalde plekken ter wereld vinden. Die zijn heel zeldzaam dus. De hardste edelsteen die we kennen is diamant. Deze steen is bijna onmogelijk kapot te maken en wordt vaak gebruikt in dure sieraden.

Wist je dat...

Er een edelsteen is die heel erg op goud lijkt, maar het niet is? Deze nepperd heet pyriet. Dit wordt ook wel 'goud van de gekken' genoemd. Het glinstert als goud, maar is eigenlijk gewoon een mineraal. Vroeger werd het veel als nepgoud verkocht. Grappig, toch?