Zelf op fossielenjacht?

Wist je dat je zelf op een strand fossielen kunt vinden? Dat komt omdat de kust is opgespoten met fossielrijk zand uit de Noordzee. We leggen uit hoe dat precies zit.

Wat is een fossiel?
Fossielen zijn resten van dieren of planten die versteend zijn en miljoenen jaren later nog gevonden kunnen worden. De meeste resten van planten en dieren zijn vergaan. Maar botten of bladeren die onder zand, klei of modder worden bedekt, kunnen verstenen. Veel fossielen zitten diep onder de grond, maar op het strand in Nederland zijn ze ook te vinden. Vet hè?

Waar vind je fossielen in Nederland?
Aan de Nederlandse kust kun je zelf op zoek naar fossielen. De kust wordt namelijk opgespoten met zand uit de Noordzee. Er wordt zand uit de zee gehaald en op het strand gespoten, om de stranden bijvoorbeeld breder te maken. En dat is fossielrijk zand!

Op de plek waar nu de Noordzee is, was niet altijd water. In de ijstijd was dat een droge plek waar mammoeten leefden. Versteende resten van dieren en planten van toen, liggen in het zand onder het water. Dat zand is onder andere gebruikt om het strand bij Kijkduin, de Zandmotor, te spuiten. Daar heb je dus kans om een fossiel te vinden. Ook op andere stranden aan de Noordzee zijn fossielen gevonden. Kijk dus goed naar de grond als je op het strand bent!

Hoe herken je een fossiel?
Een fossiel lijkt vaak op een steen, maar toch zien het er net anders uit. Fossielen hebben een bijzondere vorm en zijn vaak donkerder dan de stenen die er omheen liggen.

Tips voor het vinden van fossielen

  1. Ga bij laag water naar het strand om fossielen te zoeken. Dan ligt een groot deel van het strand droog.
  2. Na een storm is er ook veel kans, omdat er veel is aangespoeld op het strand. Wie weet zit daar een fossiel tussen!
  3. Hoe vaker je zoekt, hoe groter de kans.
  4. Heb je een donker bot gevonden? Leg het een paar dagen in zoet water. Wordt het bot lichter? Dan is het waarschijnlijk een paar honderd jaar oud. Als het bot zwart blijft, is de kans groot dat het ouder is en misschien wel uit de ijstijd komt!