Hoeveel plastic is er op de wereld?

Aan het begin van de 20e eeuw werd ontdekt dat je plastic kan maken van aardolie. Sinds die tijd is er heel veel plastic gemaakt op de wereld. Dit materiaal komt zelfs in zoveel producten voor, dat je het vaker gebruikt dan je denkt!

Hoeveel plastic is er op de wereld?
Er 8 gigaton aan plastic op de wereld. Dat is het dubbele van het gewicht van alle dieren op de wereld bij elkaar. Hoe bizar?! Alle dieren samen wegen zo’n 4 gigaton. En een gigaton is gigazwaar! Eén gigaton is 1.000.000.000.000.000 gram. Zie je hoeveel nullen dit zijn?!

Waar gebruiken we plastic voor?
We gebruiken elke dag heel veel plastic. Denk aan plastic zakjes, flessen voor frisdrank, verpakking voor fruit, groenten en snoep. Maar ook auto-onderdelen, meubels of bijvoorbeeld telefoonhoesjes zijn gemaakt van plastic.

Microplastics
In veel producten zitten kleine stukjes plastic dat je niet kan zien. Deze noemen we microplastics. Microplastics zitten onder andere in verzorgingsproducten, zoals shampoo. Via het afvoerputje van de douche, komen die uiteindelijk in de zee terecht. Alle vervuiling van plastic in de zee en oceaan noemen we plasticsoep.

Vier keer zoveel plastic in 2050
Meer dan de helft van al het plastic is pas na het jaar 2000 gemaakt. Er komt dus in korte tijd veel plastic bij. Onderzoekers denken dat er in 2050 vier keer zoveel plastic is dan dat er nu al is. Dat is slecht nieuws voor de aarde, want de plastic soep wordt dan nog groter. Het gewicht aan plastic in de zee kan dan zelfs groter zijn dan het gewicht van alle vissen bij elkaar.

4 tips voor minder plastic
Wat kun jij doen om plastic in de natuur te voorkomen?

  1. Gebruik zo min mogelijk plastic zakjes, flesjes en tasjes, maar kies voor een broodtrommel, flesje en een tas die je vaker gebruikt.
  2. Kijk in de supermarkt of je groenten, fruit en andere producten kunt vinden die niet in een plastic verpakking zitten. Of laat je ouders boodschappen doen op de markt.
  3. Koop spullen bij een tweedehands winkel in plaats van iets nieuws.
  4. Raap plastic afval op als je buiten het ziet liggen. Zo zorg je ervoor dat er minder plastic in de natuur terechtkomt.