Wist jij dit over de T.rex?

De Tyrannosaurus rex, ook wel T.rex genoemd, is een van de grootste vleesetende dinosauriërs die ooit geleefd heeft. Hieronder vind je wat leuke weetjes over deze dino!

De koning van de tiranhagedissen
Tyrannosaurus rex betekent ‘tiranhagediskoning’. De T-rex leefde ongeveer 70 tot 66 miljoen jaar geleden in het gebied dat we nu kennen als Noord-Amerika. Deze dino kon wel 13 meter lang worden.

Kleine, maar sterke voorpoten
Wat opvallend is aan de T.rex, is dat de voorpoten heel klein waren vergeleken met de rest van het lichaam. Maar er zat wel veel kracht in die voorpoten. Met zijn armen kon de T.rex bijna 200 kilo optillen.

Grote tanden
Het belangrijkste wapen van de Tyrannosaurus rex was zijn bek vol tanden. Hiermee kon de T.rex grote stukken vlees afscheuren en zelfs botten breken. De tanden van de T.rex werden, inclusief wortel, wel 30 centimeter groot.

Tanden wisselen
Wist je dat de T.rex zijn leven lang doorging met tanden wisselen? Bij mensen gebeurt dat maar één keer in het leven. Maar de Tyrannosaurus rex kreeg elke paar jaar een nieuw gebit.

Net als de T.rex wisselen sommige wilde dieren ook vaker hun tanden. Een olifant wisselt ongeveer zeven keer van gebit. Krokodillen en haaien wisselen nog vaker hun tanden.

Nog niet alles bekend
Nog veel wetenschappers doen onderzoek naar de T.rex, waardoor we steeds meer te weten komen. Zo werd altijd gedacht dat de T.rex zijn tanden niet kon bedekken. In films en op plaatjes zien we daarom de Tyrannosaurus rex met tanden die goed zichtbaar zijn. Maar in 2023 ontdekten wetenschappers dat de T.rex lippen had, die de grote tanden juist wél bedekten.