Ben jij bang voor slangen?

Een slang zo groot als een stadsbus? Ja, de Titanoboa bestond echt. Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je deze gigantische slang nog tegenkomt, want hij is uitgestorven. 

Wat is een Titanoboa?
Een Titanoboa is, of was eigenlijk, een reuzenslang die ongeveer 60 miljoen jaar geleden leefde. Wetenschappers zeggen dat dit de grootste slang is die ooit op de aarde heeft geleefd. Deze slang leek op de boa constrictor, een van de meest bekende wurgslangen. De Titanoboa was niet giftig, maar wurgde zijn prooien met zijn lengte en gewicht. Zijn prooien waren onder andere vissen, vogels, schildpadden en zelfs krokodillen!

Hoe groot was de Titanoboa?
De Titanoboa woog ongeveer 1000 kilo en kon wel 14 meter lang worden! Zijn lichaam was op sommige plekken soms wel een meter dik. Onderzoekers denken dat de slang zo groot kon worden door de warme temperaturen in zijn leefgebied. De Titanoboa leefde waarschijnlijk in een moerasachtig gebied in Zuid-Amerika, onderzoekers hebben namelijk fossiele resten gevonden in Colombia.

Fossiele resten van de Titanoboa
Hoewel de Titanoboa heel groot was, zijn er maar weinig resten gevonden van deze slang. De botten in een slangenschedel zitten niet stevig aan elkaar vast. Als een slang doodgaat, valt een schedel daarom vaak uit elkaar. Toch hebben archeologen schedelresten van de Titanoboa ontdekt en konden ze aan de hand van de afmetingen de reuzenslang namaken.