Nieuwe documentaireserie: Mijn ouders zijn gescheiden

In de nieuwe documentaire serie ‘Mijn ouders zijn gescheiden’ vertellen kinderen over wat de scheiding van hun ouders met hèn deed. 

Deze vier jeugddocumentaires ‘Vanaf dat moment was alles anders’, ‘Scheids! Wissel’, ‘Half Gescheiden?!’ en ‘Safiya the movie’ laten alle vier op een unieke manier de impact van een scheiding zien. Wat moet je doen als alles wat vertrouwd en veilig was ineens verandert door een scheiding? Hoe ga je hier als kind mee om? Vertel je je ouders dat je van allebei wilt houden en niet wilt kiezen?

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Een derde van deze kinderen ervaart deze scheiding als een vechtscheiding. Kinderen vinden het vaak lastig om over de scheiding van hun ouders te praten, waardoor hun perspectief onderbelicht blijft.

Met de serie EOdocs ‘Mijn ouders zijn gescheiden’ geeft de EO een gezicht aan het verhaal van kinderen in zo’n ingrijpende gebeurtenis. Op een pijnlijke, eerlijke en confronterende manier vertellen kinderen hoe belangrijk het voor hen is dat beide ouders na de scheiding in hun leven aanwezig blijven, van hen houden en hen groot zien worden. Het zijn verhalen over verdriet, verlies en soms zelfs de stille wens dat alles weer teruggaat naar het oude, maar ook over acceptatie en groei en over het geluk vinden in de nieuwe situatie.  

 

1. Vanaf dat moment was alles anders

Wat doe je als je leven plotseling op z'n kop staat? Regisseur Eef Hilgers maakte de documentaire ‘Vanaf Dat Moment Was Alles Anders’. Hierin gaan acht kinderen terug naar het moment waarop hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. In een witte studio geven de kinderen kleur aan hun gevoelens en gedachten op dat cruciale moment, en nemen ze ons mee in de persoonlijke rollercoaster waarin zij zomaar ineens belandden.

2. Scheids! Wissel!

Wat gebeurt er in je hoofd als je ouders uit elkaar gaan en je wereld nooit meer hetzelfde is? Din (12) is de midmid van voetbalclub VC Baardwijk uit Waalwijk. Drie jaar geleden gingen zijn ouders uit elkaar. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe deze periode voor hem was. In de film Scheids! Wissel! zal Din met hulp van regisseur Tim van Gils, ook kind van gescheiden ouders en oud-voetballer, duidelijk maken wat er zich in zijn hoofd afspeelde toen zijn ouders gingen scheiden. Waar de woorden ontbreken, neemt de bal het over. Din is nou eenmaal niet zo’n prater, liever laat hij zijn voeten spreken.

3. Half Gescheiden?!

Hoewel de ouders van de negenjarige Levin zijn gescheiden, gaan ze nog elk jaar gezamenlijk op vakantie. Dit zorgt voor verwarring bij Levin. Met de zomervakantie in het vooruitzicht besluit ze op onderzoek uit te gaan. In deze jeugddocumentaire van Nina de Vriendt krijgt ze daarbij hulp van haar lievelingsdier: de wolf. Samen proberen ze erachter te komen wat het nou precies is: scheiden. En of haar ouders helemaal gescheiden zijn of misschien maar... half.

4. Safiya The Movie

Safiya is een slim en vrolijk meisje van 11 jaar. Toen ze nog heel jong was zijn haar ouders uit elkaar gegaan. Haar vader kwam vroeger regelmatig in aanraking met de politie waardoor hij ook veel afwezig was. Toch probeert Safiya alsnog een goede band met hem op te bouwen. Sinds twee jaar woont Safiya in een ander huis en in een nieuw, samengesteld gezin. In ‘Safiya The Movie’, van regisseur Huibert van Wijk vertelt zij via korte fictiescènes haar eigen verhaal.

 

Samenwerking

EOdocs ‘Mijn ouders zijn gescheiden’ is tot stand gekomen in samenwerking met Cerutti Film en De Coproducent.

De films worden op 21 november, 28 november, 5 december en 12 december om 19.20 uur uitgezonden bij de EO op NPO Zapp.