Nieuw vanaf deze zaterdag: Koplopers x Noa

De zestienjarige freerunner Noa Diorgina heeft één doel voor ogen: de finale van de grootste freerunwedstrijd ter wereld winnen. Zal het haar lukken met alle druk om te gaan?

In een nieuwe aflevering van Koplopers krijg je een kijkje in het leven van een van de grootste freerun talenten van Nederland: Noa Diorgina Man. 

Morgen om 15.00 op het YouTube kanaal van NPO Zapp.

Noa is een van de jongste deelnemer ooit aan Red Bull Art of Motion, de grootste freerunwedstrijd ter wereld. Alleen de allerbesten doen mee en Noa is daar één van. Freerunnen, waarbij vrijheid en lef tonen centraal staat en onzekerheid geen plek kent, is voor haar een manier om angsten te overwinnen. Ze heeft precies de juiste ingrediënten om een superkampioen te worden: bakken talent, een beste vriendin die haar door dik en dun steunt, veel support uit de freerungemeenschap en een énorme drive om te winnen.

Maar naast het trainen moet ze goede cijfers halen op school, heeft ze een vriendje, én 60.000 volgers op Instagram, die aandacht willen. Bovendien zijn er torenhoge verwachtingen van haar prestaties vanuit de hele wereld en is coach Mark eigenlijk ook best pittig. Hoe gaat ze om met al die druk? En lukt het haar om haar droom te verwezenlijken?

 

Over de maker 
Xena Maria Evers (11 februari 1989, Leidschendam) is documentaire-regisseur. Eerder maakte ze al de VPRO-documentaire Mijn broer en ik en volgde ze drie topsporters in de VPRO-serie De Beloften, waarvan ze co-regisseur was. Haar interesse voor topsport komt trouwens niet uit de lucht vallen. Ze heeft op jonge leeftijd op hoog niveau gejudood, is in het bezit van de zwarte band, werd op haar zeventiende Nederlands kampioen én derde van Europa.