KIJK ONLINE: Koplopers x Lindsay

De 16-jarige kunstschaatser Lindsay van Zundert is de beste van Nederland. Nu gaat ze in februari naar de Olympische Spelen! Maar hoe bereidt Lindsay zich voor op het belangrijkste moment van haar leven? Hoe houd je je hoofd koel? 

De laatste keer dat er een kunstschaatser uitkwam voor Nederland bij de Olympische Winterspelen was 46 (!) jaar geleden. Binnenkort is Lindsay van Zundert misschien wel de beste kunstschaatser van de wereld. Koplopers volgt haar in haar voorbereidingen naar de Spelen: trainen, trainen, vallen, opstaan, huiswerk maken en nog meer trainen: kijk de aflevering nu online hier of via het YouTube kanaal van NPO Zapp. 

De allereerste keer dat ze schaatsen aantrok was op haar zesde, op de schaatsbaan in de Efteling. Liefde op het eerste gezicht, maar de beste kunstschaatser van Nederland worden ging niet altijd vanzelf. Door knetterhard werken, doorzettingsvermogen en steun van haar familie en coaches heeft ze nu toch het hoogst haalbare bereikt: de Olympische Spelen. 

Joan Haanappel (81), voormalig Olympisch kunstschaatser, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Haanappel probeert met haar stichting SKN nieuw kunstschaatstalent op te leiden en in de schijnwerpers te zetten – een van hen was Lindsay. Dat ze nu naar de Olympische Spelen gaat is de ultieme kroon op Haanappels werk.

Hoe bereidt Lindsay zich voor op het belangrijkste moment van haar leven? Deze Koplopers volgt Lindsay in haar voorbereidingen naar de Spelen en laat zien hoe ze haar hoofd zo koel probeert te houden als de temperatuur van het ijs. Want haar grootste concurrent, zo zegt ze, is zijzelf. 

De Olympische Winterspelen duren van 4 tot 20 februari, en je kan Lindsay op 15 en 17 februari in actie zien.

Over de maker
Cassandra Offenberg studeerde in 2016 als regisseur af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met haar afstudeerfilm Het Jonge Sprookje won zij de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Afgelopen jaren maakte ze Champ (Hazazah Pictures/NTR), Short Trip (Witfilm) en voor de VPRO een Koplopers over Stefania, het Nederlandse talent dat uitkwam voor Griekenland tijdens het Eurovisie Songfestival.