Dit is een oud bericht. De informatie op deze pagina klopt misschien niet meer.

Q&A Zapp Your Planet Plant Bomen

Heb je een vraag over de actie? Misschien staat ie hier wel tussen met een antwoord! 

Wanneer komt Zapp Your Planet op tv? 

Vanaf 6 maart op je zaterdagochtend met een aflevering over de bomenactie. 

En iedere zondagavond te zien over andere belangrijke duurzame onderwerpen op NPO ZAPP.

En we houden je natuurlijk elke dag up-to-date op onze Insta @zappyourplanet!

 

Tot wanneer loopt de actie?

De ‘Plant een boom’ actie om geld in te zamelen van Zapp Your Planet loopt vanaf 12 februari tot en met 27 maart.

 

Hoe kan het dat er steeds minder bos is?

Eerst een paar feitjes:

➡️Ongeveer 10% van heel Nederland bestaat uit bos.

➡️Bij onze buurlanden is dat veel hoger, namelijk 30%.

➡️Vroeger was dit zelfs 1% in Nederland!!!

➡️Dat kwam doordat bossen werden gekapt om er landbouwgrond van te maken

De laatste jaren is het bos steeds meer aan het krimpen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er nieuwe snelwegen komen en de steden groter worden. Maar waar het ergens wordt weggehaald, moet het ook weer ergens anders terugkomen. Daarom plant Staatsbosbeheer nieuwe bossen, zodat het aantal bossen in Nederland weer gaat groeien. 

 

Waarom zijn bomen zo belangrijk?

Bomen zorgen voor schone lucht, schaduw én verkoeling. En dat is niet alleen belangrijk voor ons als mens, maar óók voor alle dieren die in het bos wonen! Daarom voeren we met Zapp Your Planet actie voor meer bomen 🌳😎

 

Waarom kost een boom €7,50?

Een boom heeft een stukje land nodig om op te staan. Dat stukje land maken ze helemaal klaar zodat de grond ‘ready-to-go’ is om de boom daar te planten. En dan, als de boom geplant is, moet er nog een paar jaar voor worden gezorgd zodat het een goede gezonde boom wordt. Dat betekent dat af en toe de grond weer wordt aangevuld met nieuwe grond, waar de boom weer nieuwe voeding uit krijgt. 

Dit allemaal bij elkaar opgeteld kost ongeveer €7,50 voor 1 boom.

Kan ik ook meer of minder geld inzamelen voor bomen?

Jazeker, je kunt zoveel geld inzamelen als je zelf wilt! 1 boom 🌳 = €7,50. Maar als je  €1,50 hebt opgehaald, is dat ook super goed! Alle beetjes helpen en samen planten we zoveel mogelijk bomen 🌳😎

 

Waar kan ik het geld doneren?

Als je op deze link klikt, kom je op het formulier uit. Hier wordt verder verteld wat je moet doen om je geld te doneren. Wel slim om even de hulp van je ouders te vragen! 

 

Kan ik naast geld inzamelen nog meer in actie komen?

Jazeker! We kunnen samen het bos nog leuker maken! Hoe?! Jij kunt jouw ideetjes met ons delen voor het Zapp Your Planet Bos via onze Insta @zappyourplanet. En als je niet in de buurt van het Zapp Your Planet Bos woont, kun je jouw idee sturen naar de boswachter van jouw bos. Check wie dat is via www.staatsbosbeheer.nl.

 

Welke bomen worden er dan gepland?

De bomen die geplant worden komen voornamelijk uit Nederland. Om te zorgen dat er door heel Nederland verschillende bossen zijn, worden er ook verschillende soorten bomen geplant. We kijken dan naar wat voor soort grond er op die plek is, bijvoorbeeld klei of zandgrond. En zoeken daar een boomsoort bij die hier heel blij van wordt en er goed op kan groeien. 

Maar er worden niet alleen bomen geplant. Ook struiken en bosplantsoenen zijn heel belangrijk voor schone lucht, schaduw en verkoeling. Voor ons en voor de dieren in het bos. 

 

Waar komen de bomen te staan?

Staatsbosbeheer plant de komende tijd de bomen in alle bossen van Staatsbosbeheer. En die bossen vind je door heel Nederland! 

 

Wanneer worden de bomen geplant? 

Best wel gek misschien, maar de winterperiode is het perfecte seizoen om een boom te planten! Het boomplant seizoen loopt van november tot half maart. En alle bomen die na half maart zijn gedoneerd worden in het volgende boomplant seizoen geplaatst.