Vijf verzorgingstips voor je BIJ-tuintje

Nu je een BIJ-tuintje hebt aangelegd, moet je deze natuurlijk ook goed verzorgen. Boswachter Ruben deelt vijf tips.

De vijf verzorgingstips van boswachter Ruben:

1. Laat 'onkruid' staan.

Bijen houden van een verwilderde tuin. Daarnaast groeien er uit planten die jij misschien aanziet als onkruid, juist vaak mooie bloemen. Een voorbeeld hiervan is de paardenbloem. In het begin ziet het er misschien uit als onkruid. Als je het een tijdje laat staan, komt er juist een mooie gele bloem tevoorschijn. Overleg dus met je ouders of je een stukje tuin mag laten verwilderen.

2. Knip uitgebloeide bloemen weg, verzamel de zaden en strooi die weer uit.

De zaden kun je verzamelen door de zaaddoosjes uit de bloem te knippen. Schut deze vervolgens uit en strooi ze weer in je BIJ-tuintje. Wanneer je dit doet, kunnen er weer nieuwe bloemen uit je zaden groeien!

3. Haal niet alle uitgebloeide bloemen weg.

Bijen leggen vaak eitjes in de stengels van uitgebloeide bloemen. Deze larven en poppen overwinteren hierin namelijk graag. Je kunt de bij hierbij ook een handje helpen door zelf een bijenhotel te maken.

4. Vang regenwater op in een regenton.

Zo heb je ook water tijdens drogere periodes en hoef je geen kostbaar drinkwater te gebruiken.

5. Gebruik geen gif, maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Met gif bestrijd je niet alleen de diertjes of schimmels waar je last van hebt, maar ook de bij. Door dit niet te gebruiken, help je de bij te overleven. Gelukkig zijn er natuurlijke bestrijdingsmiddelen:

- Luizen kun je voorkomen door teentjes knoflook rondom je bloemen in te graven. Een andere manier is door bloemen te planten met een sterke geur waar luizen niet van houden. Dit zijn bijvoorbeeld lavendel of salie. Haal deze dus met je ouders.

- Heb je al last van luizen? Lok dan lieveheersbeestjes naar je BIJ-tuintje. Deze bestippelde beestjes eten graag luizen. Om ze aan te trekken, is het slim om je tuin te laten verwilderen. Hier houden ze net als de bijen erg van. Ook vinden ze brandnetels erg lekker. Laat er dus een paar in je tuin staan.

- Om schimmels te voorkomen kun je je BIJ-tuintje het beste 's avonds of 's ochtends vroeg water geven. Let op dat je het water niet over de bladeren giet.

Wist je al dat het bijvriendelijkste BIJ-tuintje kans maakt op een videoboodschap van een Zapper? Maak snel een foto van jouw BIJ-tuintje en doe mee aan de winactie!