Zo kan je zelf bloembommen maken ????????

Zijn jouw bloembommen al helemaal op? Geen probleem. Hier lees je hoe jij ze zelf thuis kunt maken.

Met Zapp Your Planet: Flower Power zetten we deze zomer Nederland in bloei én helpen we de bijen! 55% van de bijsoorten wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Door bloemen te planten, is er meer eten voor de bijen.

Bloembommen zijn ronde pakketjes met zaden. Je maakt deze heel makkelijk met klei, aarde en bloemzaden. Gooi ze vervolgens in je buurt op een kale plek en zorg voor een bloemenexplosie.

Benodigdheden voor tien bloembommen:

- 4 eetlepels klei*
- 5 eetlepels potgrond of aarde
- 50 ml water
- 2 theelepels grote bloemenzaadjes of een halve theelepel kleine zaadjes**
- een kom
- een lepel voor het roeren
- een lege eierdoos

*Gebruik betoniet als je ze snel wilt gooien en witte of rode klei als je ze langer wilt bewaren. Let wel op dat de klein geen chemische middelen bevat. Gebruik als rode of witte klei bijvoorbeeld chamotte klei. Beide kleisoorten kun je het beste bij winkels voor pottenbakkers kopen.

**Geschikte zaadjes voor bijen:

- Gele mosterd
- Korenbloem
- Echte kamille
- Gele ganzenbloem
- Klaproos
- Gipskruid
- Zinnia Dahlia
- Judaspenning
- Saffloer
- Leeuwenbekje
- Lupine
- Koriander
- Dille
- Of een van de vele andere geschikte bloemen.

Zo maak je ze

1. Vul de kom met brokjes klei, potgrond of aarde en de zaadjes en roer dit door elkaar.

2. Kneed de inhoud net zo lang tot het helemaal gemengd is en het goed aan elkaar blijft plakken. Voeg daarbij langzaam druppelsgewijs water toe. Maak het niet te nat.

3. Rol balletjes met een doorsnede van ongeveer drie centimeter. Met dit mengsel zou je ongeveer tien balletjes kunnen maken.

4. Laat de balletjes ongeveer drie dagen in het donker drogen. Doe dit in een beschermende eierdoos. Bij gebruik van betoniet is het dus sneller droog dan bij witte of rode klei. Bewaar ze vervolgens niet te lang, want daardoor kunnen ze minder kiemkrachtig worden.

5. Fleur toch op! Gooi de bloembommen op zonnige, kale plekken, maar niet in een natuurgebied. Doe dit het liefst tijdens een regenbui of geef ze direct water. Blijf met enige regelmaat water geven.

6. Deel jouw bloembommen en explosies op Instagram en/of TikTok en tag ons!