Maak je eigen bijvriendelijke tuin

Om de bij te helpen, zijn er veel bloemen nodig. De bij eet hier namelijk van. Maak daarom een eigen BIJ-tuintje in je tuin, op straat of op school. Dit is een klein tuintje met bloemen waar bijen dol op zijn. En het fleurt de boel ook nog eens op. Een win-winsituatie dus!

Benodigdheden:

- Bloemen die bijen lekker vinden en die bloeien in verschillende maanden

- Eventueel een bloempot

- Tuingereedschap: schep, gieter, etc.

- Hout en snoeiafval


Zo doe je het:

1. Zoek een geschikte plek voor je BIJ-tuintje. Haal bijvoorbeeld een tegel uit de grond, zet een bloempot op je balkon of kies een hoekje in de tuin. Houd hierbij rekening met de hoeveelheid zon. Overleg dit ook even met je ouders.

2. Haal bloemen die bijen lekker vinden en die niet met gif zijn behandeld. Denk aan krokussen, lavendel of munt. Meer geschikte bloemen vind je hier. Ga voor bloemen die in verschillende maanden bloeien. Zo heb je het hele jaar door bloemen voor de bijen.

3. Plant of zaai je bloemen op de gekozen plek en geef ze direct voldoende water. Houd ook een stukje grond vrij voor graafbijen. Zij kunnen daar kleine gaatjes graven en hun eitjes leggen.

4. Leg wat hout en snoeiafval neer. Hier kunnen insecten een nestje bouwen.

5. Maak een eigen bijenhotel en hang deze op. Lees hier hoe je dat kan doen. 

6. Laat je tuin wat verwilderen. Bijen voelen zich hier namelijk het meeste thuis. Overleg dus met je ouders of je in je BIJ-tuintje minder vaak mag maaien, schoffelen en snoeien. Ook heb je daardoor meer kans op wilde bloemen!

7. Maak een foto van jouw BIJ-tuintje en upload deze op onze website. Het meest bijvriendelijke BIJ-tuintje wint een videoboodschap van een Zapper!